Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kazašského exministra odsúdili za zneužitie právomocí počas nepokojov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Špecializovaný vojenský trestný súd v Astane verdikt vyniesol už 24. februára, zverejnený bol až vo štvrtok.

Astana 10. marca (TASR) - Bývalý kazašský minister obrany Murat Bektanov bol v súvislosti s nepokojmi z januára 2022 odsúdený na 12 rokov väzenia. Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Bektanov bol uznaný za vinného zo zneužitia právomoci v podmienkach bojovej situácie.

Špecializovaný vojenský trestný súd v Astane verdikt vyniesol už 24. februára, zverejnený bol až vo štvrtok. Informácia, že kauza exministra obrany bola postúpená vojenskému súdu, sa objavila na verejnosti v októbri minulého roka.

Murat Bektanov bol z funkcie odvolaný 19. januára minulého roka - asi týždeň po tom, čo si svoj post udržal na základe iného prezidentského výnosu vydaného začiatkom roka po vypuknutí protivládnych protestov. Na ich potlačení sa podieľali policajné sily a armádne zložky. V potýčkach vtedy vo viacerých mestách prišlo o život viac ako 200 ľudí.

Podľa vyšetrovateľov vtedajší minister počas výnimočného stavu vydal nezákonné rozkazy a vojenské strategické objekty ponechal bez ochrany. Bektanovovi právnici sa k tomuto obsahu vystúpenia generálneho prokurátora Berika Asylova verejne nevyjadrili.

Protesty sa v januári 2022 začali v západnom Kazachstane po skokovom zvýšení cien pohonných hmôt. Neskôr sa protestné zhromaždenia rozšírili aj do iných oblastí a v niektorých mestách sa zmenili na rabovanie a pogromy. Došlo aj podpáleniu úradu vlády a prezidentskej rezidencie.

Vedenie krajiny obvinilo zo zorganizovania nepokojov "sily" zo zahraničia.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil výnimočný stav a požiadal o vojenskú pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, v ktorej vedúcu úlohu zohráva Rusko.

Na základe obvinenia z účasti na nepokojoch bolo zatknutých niekoľko vysokopostavených osobností, vrátane blízkych spolupracovníkov exprezidenta Nursultana Nazarbajeva. V čase protestov bol zbavený viacerých - väčšinou čestných - funkcií.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v decembri uviedla, že vyšetrovanie januárových udalostí viedli úrady jednostranne a rodiny zabitých a stovky ľudí, ktorí boli zranení alebo mučení, sa spravodlivosti nedočkali. Kazašské úrady s týmto hodnotením nesúhlasili.