Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kazašský prezident prisľúbil tvrdú reakciu na protesty v krajine

Muž si fotí rozbité okno počas protestu v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

Som povinný chrániť bezpečnosť a pokoj našich občanov, uviedol Tokajev.

Nursultan 5. januára (TASR) - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu prisľúbil "tvrdú" odpoveď na masové protesty proti vysokým cenám pohonných látok. Zároveň uviedol, že v priebehu protestov prišlo aj k úmrtiam, informovali agentúry AFP, Reuters a TASS.

Tokajev sa v stredu už druhýkrát od začiatku masových protestov v Kazachstane prihovoril k občanom. Na začiatku svojho druhého príhovoru, ktorý vysielala miestna televízia, uviedol, že sa ujíma vedenie kazašskej bezpečnostnej rady.

"Ako hlava štátu a odnes aj predseda bezpečnostnej rady plánujem zasiahnuť tak tvrdo, ako to len bude možné... Som povinný chrániť bezpečnosť a pokoj našich občanov," uviedol Tokajev.

Príslušníci poriadkovej polície zatýkajú demonštranta v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Prezident týmto vyhlásením zbavil funkcie doterajšieho predsedu bezpečnostnej rady, ktorým bol bývalý prezident Nursultan Nazarbajev. Ten sa vzdal funkcie prezidenta v roku 2019, avšak ako predseda bezpečnostnej rady si zachoval svoj vplyv, ako aj isté privilégia – napríklad imunitu, ktorá ho chránila pred trestným stíhaním, pripomína AFP.

Tokajev vo svojom príhovore však uviedol, že plánuje ostať v hlavnom meste krajiny – v Nursultane –, pretože to je jeho ústavná povinnosť.

"Je mojou ústavnou povinnosťou zotrvať s národom. Spolu prekonáme túto čiernu epizódu v histórií Kazachstanu," vyhlásil Tokajev. Média však informovali o tom, že demonštranti ohrozujú aj prezidentovu rezidenciu v meste Alma-Ata.

Policajné auto horí počas potýčok s demonštrantmi v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Tokajev zároveň počas príhovoru odsúdil útoky demonštrantov na príslušníkov bezpečnostných zložiek, z ktorých niekoľkí podľa neho utrpeli zranenia alebo dokonca boli zabití. Kazašský prezident presný počet obetí protestov nešpecifikoval, uviedol však, že je ohrozená bezpečnosť všetkých obyvateľov mesta Alma-Ata.

Demonštranti v stredu vtrhli do niekoľkých vládnych budov. V reakcii na tieto útoky úrady obmedzili prístup na internet v mobilných telefónoch.

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok – konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG) – trvajú v Kazachstane od začiatku tohto roka. Zvýšenie cien LPG je podľa demonštrantov nespravodlivé vzhľadom na skutočnosť, že Kazachstan je vývozcom plynu a ropy a má bohaté energetické zásoby, približuje AFP. Vláda zrušenie cenového stropu argumentovala tým, že nízka cena LPG je neudržateľná.