Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci oslobodili z väzenia vyše 1300 väzňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Starosta uviedol, že 20 väzňov sa po úteku vrátilo. Tvrdili, že povstalci ich odviedli násilím a nechceli sa ukrývať ako nepriatelia štátu v buši.

Beni 20. októbra (TASR) - Viac ako 1300 väzňov utieklo v utorok z väznice v meste Beni ležiacom na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) po tom, čo na ňu zaútočili povstalci zo Spojených demokratických síl (ADF). Jeden väzeň pri útoku na väznicu Kangbayi zahynul. Agentúru AP o tom informoval starosta mesta Modeste Bakwanamaha.

Starosta ďalej uviedol, že 20 väzňov sa po úteku vrátilo. Tvrdili, že povstalci ich odviedli násilím a nechceli sa ukrývať ako nepriatelia štátu v buši.

Správy o úniku väzňov z väznice Kangbayi rozhnevali miestnych obyvateľov, ktorí majú strach, že dôjde k zvýšeniu miery kriminality v tejto oblasti. "Boli by sme radi, keby naša vláda zlepšila životné podmienky vo väzeniach a tiež posilnila prítomnosť polície a armády, aby sa zabránilo takýmto útekom v budúcnosti," povedal miestny obyvateľ Sadi Amundala.

K útoku na väznicu sa v utorok prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Tá sa v uplynulom období prihlásila k niekoľkým útokom, ktoré vykonali rebeli z ADF. Či medzi oboma skupinami existuje prepojenie, nie je celkom jasné.