Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prezident Konga vyhlásil núdzový stav a nariadil uzatvorenie hraníc

Na snímke Félix Tshisekedi. Foto: TASR

Konžská demokratická republika má 45 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom traja ľudia už chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahli.

Kinshasa 25. marca (TASR) – Prezident Konžskej demokratickej republiky Félix Tshisekedi včera vyhlásil v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 núdzový stav. Nariadil tiež izoláciu metropoly Kinshasa od zvyšku krajiny a uzatvorenie štátnych hraníc KDR. Informovala o tom agentúra AFP.

Cieľom najnovších opatrení, ktorých súčasťou je aj zákaz opúšťať hlavné mesto alebo vstupovať doň, je zabrániť šíreniu nebezpečného koronavírusu.

"Vyhlasujem núdzový stav. Koronavírus nepotrebuje pas, víza či voličský preukaz na to, aby sa nám preháňal po dome. Ocitli sme sa vo vojne s neviditeľným nepriateľom," povedal Tshisekedi v prejave k národu.

KDR má 45 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom traja ľudia už chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahli. Všetky prípady sa vyskytli v Kinshase.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Afrike vzrástol v utorok na 1788. Nákaza zasiahla už 43 z celkového počtu 54 afrických krajín a doposiaľ si vyžiadala 58 obetí na životoch. Úmrtia boli zaznamenané v 13 afrických štátoch.

Pandémia nového koronavírusu sa v Afrike začala v porovnaní so zvyškom sveta prejavovať z doposiaľ neznámych príčin s oneskorením.