Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sopka Nyiragongo opäť výrazne zvýšila svoju aktivitu

Na archívnom satelitnom zábere kráter aktívnej sopky Nyiragongo. Foto: TASR/AP

Teploty na niektorých miestach dosahujú až 400 stupňov Celzia a z vulkánu sa šíri oxid siričitý.

Kinshasa 1. januára (TASR) - Vulkanológovia v Konžskej demokratickej republike (KDR) upozornili v piatok na "intenzívnu aktivitu" sopky Nyiragongo ležiacej na východe krajiny, ktorej erupcia si v máji vyžiadala 32 obetí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Okrem aktivity v centrálnom kráteri Nyiragongo je možné pozorovať aj intenzívne otrasy na južných svahoch (vulkánu)," uviedol šéf Vulkanologického observatória v meste Goma Adalbert Muhindo.

Teploty na niektorých miestach dosahujú až 400 stupňov Celzia a z vulkánu sa šíri oxid siričitý. Senzory zároveň zaznamenali zvýšenú koncentráciu dymu a oxidu uhličitého, dodal Muhindo.

Observatórium upozornilo obyvateľov Gomy a rwandského mesta Gisenyi, aby "dodržovali prísne hygienické pravidlá a nepili dažďovú vodu". Vulkanológovia však nezvýšili v súčasnosti platné žltý stupeň varovania pred sopečnou činnosťou.

Erupcia Nyiragongo, jednej z najaktívnejších sopiek na svete, z 22. mája zabila 32 ľudí a zničila stovky domov v meste Goma, pripomína AFP. Dňa 26. septembra sa kráter sopky opäť naplnil lávou.