Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kongu sa opäť vyskytla ebola, hlásia 20 mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky prípady eboly boli nahlásené pred 28. júlom v provincii Severné Kivu, pričom u štyroch zo šiestich preživších pacientov sa potvrdila prítomnosť vírusu tohto nebezpečného ochorenia.

Goma 1. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva Konžskej demokratickej republiky (KDR) potvrdilo, že na severovýchode krajiny zaznamenali úrady 26 prípadov eboly, pričom 20 pacientov tomuto nákazlivému ochoreniu podľahlo. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetky prípady eboly boli nahlásené pred 28. júlom v provincii Severné Kivu, pričom u štyroch zo šiestich preživších pacientov sa potvrdila prítomnosť vírusu tohto nebezpečného ochorenia. Úrady v KDR momentálne pracujú na identifikácii kmeňa vírusu.

Podľa miestneho predstaviteľa Donata Kibwanu boli prvé obete nového výskytu eboly hlásené začiatkom júla v obci Mangina neďaleko mesta Beni.

Ministerstvo zdravotníctva KDR oznámilo 24. júla definitívny koniec najnovšej epidémie eboly. Celkovo bolo v KDR zaznamenaných 54 prípadov eboly, epidémia si vyžiadala 33 životov.

Počas veľkej epidémie eboly v roku 2014 zahynulo 11.000 ľudí, keď sa vírus rozšíril v západoafrických krajinách - Guinei, Libérii a Sierre Leone.

Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.