Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Aš-Šabáb zaútočil na základňu v Keni využívanú americkými silami

Na archívnej fotografii ozbrojení členovia extrémistickej organizácie aš-Šabáb. Foto: TASR/AP

Ide o prvý známy prípad, keď táto džihádistická organizácia napadla americké sily na území Kene, odkiaľ sú podnikané operácie proti extrémistom v Somálsku.

Nairobi 5. januára (TASR) - Bojovníci somálskej extrémistickej organizácie aš-Šabáb zaútočili v nedeľu v Keni na vojenskú základňu, ktorú využívajú kenské i americké sily, pričom zničili americké lietadlá a vozidlá. Tlačová agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Kenská armáda uviedla, že k útoku na letisko Manda Bay, priliehajúce k pobrežnej základni Camp Simba, došlo ešte pred svitaním, podarilo sa ho však odraziť a najmenej štyria útočníci boli usmrtení.

Príslušné americké veliteľstvo opísalo situáciu ako stále "premenlivú" s tým, že pokračuje úsilie o "úplné zabezpečenie" letiska. O prípadných stratách v radoch amerických alebo kenských síl sa nezmienilo.

Samotný aš-Šabáb priznal zodpovednosť za nedeľný útok, pričom tvrdil, že na mieste pokračujú prudké boje. Ide o prvý známy prípad, keď táto džihádistická organizácia napadla americké sily na území Kene, odkiaľ sú podnikané operácie proti extrémistom v Somálsku.

Nad základňou sa vznášal oblak čierneho dymu a podľa miestnych obyvateľov vybuchla bomba uložená v aute. Okresný komisár Irungu Macharia povedal pre AP, že v súvislosti s týmto incidentom polícia zatkla päť podozrivých osôb, ktoré vypočúva.