Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd v Keni anuloval výsledky prezidentských volieb z augusta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zahraniční pozorovatelia ich označili za vierohodné. Verejnosť na ne zareagovala oslavami, ale aj násilnými protestmi.

Nairobi 1. septembra (TASR) - Kenský najvyšší súd anuloval dnes výsledky augustových prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal súčasný prezident Uhuru Kenyatta. Nové voľby sa budú musieť konať do 60 dní, uviedla agentúra DPA.

Predseda kenského najvyššieho súdu na margo jeho rozhodnutia uviedol, že "ústredná volebná komisia nedokázala, opomenula alebo odmietla uskutočniť voľby v súlade s ústavou".

Rozhodnutie prišlo po tom, čo najvyšší súd umožnil lídrovi opozície Railovi Odingovi, ktorého Kenyatta vo voľbách oficiálne porazil v pomere 54,27 ku 44,74 percenta hlasov, prístup k serverom ústrednej volebnej komisie.

Následná kontrola, ktorá sa uskutočnila za prítomnosti nezávislých expertov v oblasti informačných technológií, odhalila zásahy do počítačov s cieľom zabezpečiť víťazstvo pre Kenyattu.

Kenyatta v reakcii na verdikt súdu podľa BBC povedal, že osobne s ním nesúhlasí, ale bude ho rešpektovať. "Nesúhlasím s tým, lebo milióny Keňanov si vybrali a šesť ľudí sa rozhodlo, že pôjdu proti vôli ľudu," povedal prezident, narážajúc na skutočnosť, že o neplatnosti volieb rozhodlo šesť sudcov pomerom hlasov 4:2.

Predseda kenskej volebnej komisie (IEBC) Wafula Chebukati povedal, že neodstúpi v dôsledku rozhodnutia najvyššieho súdu a jeho rozhodnutie vykoná. Komisia podľa neho urobí personálne a iné zmeny pred novými voľbami. Chebukati tiež vyhlásil, že problém, na ktorý upozornili sudcovia, sa týka skôr posielania výsledkov, ako procesu hlasovania a sčítania hlasov vo volebných miestnostiach.

Výsledky prezidentských volieb z 8. augusta Odinga ihneď odmietol ako podvod, pozorovatelia z Africkej únie ich však označili za vierohodné. Verejnosť na ne zareagovala oslavami, ale aj násilnými protestmi. Tie si podľa opozície vyžiadali až 100 mŕtvych, zatiaľ čo polícia hovorí len o desiatich obetiach na životoch.