Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VZÁCNY PRÍRASTOK: V Keni sa narodili dvojčatá žirafy masajskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doteraz bolo na svete zdokumentovaných len niekoľko pôrodov žirafích dvojčiat, ktoré však väčšinou neprežili.

Nairobi 19. júla (TASR) - V národnom parku Nairobi sa narodili dvojčatá žirafy masajskej, ktorá je ohrozeným živočíšnym druhom. Ako v utorok informovala agentúra AFP, kenský minister pre voľnú prírodu Najib Balala to označil za "mimoriadne vzácny úkaz". Na sociálnej sieti Twitter zverejnil fotografiu, ako sa majestátna žirafa masajská stará o svoje dve mláďatá s dlhými škvrnitými krkmi.

Žirafy sú v celosvetovom zozname ohrozených druhov uvádzané ako "zraniteľné", pričom sú ohrozované najmä "rastom ľudskej populácie", nelegálnym lovom a rozširovaním poľnohospodárstva a ťažby. Podľa Nadácie na ochranu žiráf žije vo voľnej prírode už len približne 117.000 žiráf a ich počet v Afrike sa za posledných 30 rokov znížil o 30 percent. Odborníci z nadácie to označili za "tichý zánik".

Keňa je domovom troch poddruhov týchto dlhokrkých cicavcov: žirafy masajskej, žirafy sieťovanej a žirafy Rothschildovej.

Národný park Nairobi, kde prišli žirafy na svet, sa nachádza len sedem kilometrov od centra hlavného mesta a jeho mrakodrapov. Vyhlásili ho v roku 1946 na rozlohe 117 štvorcových kilometrov a je najstarším vo východnej Afrike. Návštevníkov láka jeho rôznorodá fauna: voľne v ňom žijú levy, leopardy, antilopy aj nosorožce.

Agentúra AFP informovala, že žirafy majú spomedzi cicavcov jednu z najdlhšie trvajúcich gravidít - trvá 15 mesiacov. Rodia v stoji, čo znamená, že mláďatá, ktoré sú vyššie ako priemerný dospelý človek, padajú z výšky necelých dvoch metrov. Na nohy sa zvyčajne postavia po necelej hodine od pôrodu.

Doteraz bolo na svete zdokumentovaných len niekoľko pôrodov žirafích dvojčiat, ktoré však väčšinou neprežili. Vo voľnej prírode sa žirafy môžu dožiť 25 rokov, v zajatí sa ich život môže predĺžiť až na 35 rokov, dodala AFP.