Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kenskí vojaci pricestovali do KDR, budú bojovať proti povstalcom z M23

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Partizánska ozbrojená skupina M23 – Hnutie 23. marca – sa zrodila zo vzbury bývalých povstalcov, väčšinou príslušníkov kmeňa Tutsi.

Goma 13. novembra (TASR) - Do mesta Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) v sobotu pricestovali kenskí vojaci, ktorí budú súčasťou východoafrických regionálnych síl bojujúcich proti povstalcom z Hnutia 23. marca (M23).

Ako vo svojej správe uviedla agentúra AFP, toto nasadenie prichádza v čase, keď konžské jednotky a povstalci z M23 v oblasti severne od Gomy vedú proti sebe ťažké boje.

Partizánska ozbrojená skupina M23 – Hnutie 23. marca – sa zrodila zo vzbury bývalých povstalcov, väčšinou príslušníkov kmeňa Tutsi. Jej príslušníci boli roky vojensky neaktívni, zbraní sa opäť chopili koncom roku 2021. Odvtedy dobyli rozsiahle územia v provincii Severné Kivu, vrátane strategicky významného mesta Bunagana na hranici s Ugandou.

Toto oživenie hnutia M23 destabilizovalo regionálne vzťahy v strednej Afrike, pričom KDR obviňuje svojho menšieho suseda - Rwandu - z podpory týchto tutsijských povstalcov.

Kenský podplukovník Denni Obiero po prílete kenského kontingentu do Gomy novinárov informoval, že úlohou kenských jednotiek je "uskutočňovať útočné operácie" po boku konžských síl a pomáhať odzbrojovať tutsijské milície. Objasnil tiež, že kenský kontingent bude spolupracovať aj s humanitárnymi organizáciami.

Na východoafrických regionálnych jednotkách sa v júni v Nairobi dohodli vedúci predstavitelia siedmich členských štátov Východoafrického spoločenstva - Burundi, Keňa, Rwanda, Tanzánia, Južný Sudán, Uganda a KDR.