Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kerčský prieliv je pre ukrajinské plavidlá prístupný bez ohraničení

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo)a hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že nemá informácie o tom, že by v súčasnej dobe na danej trase existovali akékoľvek ohraničenia plavby.

Moskva 30. novembra (TASR) - Kerčský prieliv je bez ohraničení prístupný pre všetky plavidlá vrátane ukrajinských, vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra Interfax.

Na otázku novinárov, týkajúcu sa prístupu ukrajinských lodí do Azovského mora cez Kerčský prieliv Peskov odpovedal, že nemá informácie o tom, že by v súčasnej dobe na danej trase existovali akékoľvek ohraničenia plavby. Uviedol, že Kremeľ bol informovaný o tom, že "Kerčský prieliv pracuje v bežnom režime prevádzky".

Prítomných novinárov však upozornil na skutočnosť, že prístav v Kerči, ktorý plní administratívne úlohy v súvislosti s plavbou cez prieliv, môže v prípade nepriaznivého počasia plavbu lodí v tomto priestore obmedziť.

Najnovšie vyhlásenia Kremľa týkajúce sa slobody plavby cez prieliv prišli tri dni po tom, ako hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že v súvislosti s kerčským incidentom a údajnou hrozbou sabotáže kerčského mosta budú v oblasti platiť prísnejšie bezpečnostné opatrenia.