Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kerry a Albrightová varovali súd pred Trumpovým antiimigračným zákazom

John Kerry, archívna snímka Foto: TASR/AP

Skupina predstaviteľov napísala, že Trumpov zákaz podporí propagandistickú činnosť organizácie Islamský štát a poslúži jej výzve na verbovanie nových bojovníkov.


Washington 6. februára (TASR) - Bývalí americkí ministri zahraničných vecí John Kerry a Madeleine Albrightová sa pripojili k niekdajším vplyvným predstaviteľom v oblasti americkej národnej bezpečnosti a požiadali súdy, aby naďalej blokovali nedávny zákaz vstupu občanov zo siedmich prevažne moslimských krajín do USA, ktorý vydal prezident Donald Trump.

Väčšina týchto bývalých predstaviteľov slúžila za vlády prezidenta Baracka Obamu. A vyhlásili, že cestovné obmedzenia pre občanov zo siedmich prevažne moslimských krajín narušia "tisíce" životov, ale tiež pravdepodobne "ohrozia amerických vojakov na bojiskách" a poškodia partnerstvá s ostatnými krajinami, ktoré bojujú proti terorizmu.

Skupina predstaviteľov napísala, že Trumpov zákaz podporí "propagandistickú činnosť organizácie Islamský štát a poslúži jej výzve na verbovanie nových bojovníkov, lebo tento zákaz živí rétoriku, že Spojené štáty sú vo vojne s islamom". Predstavitelia dodali: "Celoplošné zákazy pre určité krajiny alebo vrstvy ľudí sú pod úroveň národa, krajiny a ústavy, ktorú sme sa všetci v prísahe zaviazali chrániť."

Šesťstranový dokument bol odovzdaný deviatemu obvodnému odvolaciemu súdu USA so sídlom v kalifornskom meste San Francisco. Tento odvolací súd už zamietol žiadosť ministerstva spravodlivosti o okamžité zrušenie verdiktu sudcu v Seattli, ktorý dočasne pozastavil platnosť Trumpovho zákazu na celom území USA.

Trumpovo nariadenie sa týkalo krajín Irak, Irán, Sýria, Líbya, Jemen, Somálsko a Sudán.