Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kerry sa v Kyjeve verejne nevyjadril k vojenskej pomoci Ukrajine

Na snímke vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry a vľavo ukrajinský prezident Petro Porošenko počas stretnutia v Kyjeve 5. februára 2015. Kerry pricestoval do Kyjeva, aby tam s prezidentom Petrom Porošenko a predstaviteľmi vlády rokoval o situácii na východnej Ukrajine a jej dôsledkoch. Foto: TASR

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Kyjeve vyhlásil, že ruská agresia je najväčšou hrozbou pre Ukrajinu.

Kyjev 5. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Kyjeve vyhlásil, že ruská agresia je najväčšou hrozbou pre Ukrajinu. Uviedol, že Washington stále hľadá diplomatické riešenie krízy, ale upozornil, že súčasne nemôže zatvárať oči pred ruskými tankami a ozbrojencami prekračujúcimi spoločnú hranicu s Ukrajinou.

Kerry po dnešných rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom žiadal Rusko, aby sa okamžite zaviazalo k vyhláseniu prímeria na východe Ukrajiny, ktoré by sprevádzali náležité pozemné operácie.

Zdôraznil, že "našou voľbou je diplomacia", a apeloval na Moskvu, aby preukázala svoju oddanosť mierovému, diplomatickému riešeniu konfliktu na Ukrajine zastavením podpory separatistov a namiesto toho im pomohla vrátiť sa k rokovaciemu stolu.

Rusko od začiatku konfliktu v Donbase popiera obvinenia Západu a kyjevskej vlády, že podporuje separatistických povstalcov dodávkami zbraní, munície a vysiela tam svojich vojakov a vojenských špecialistov.

Porošenko dnes po rokovaniach s Kerrym konštatoval, že na východe Ukrajiny došlo k eskalácii násilia a uviedol, že tento proces podporuje Moskva. Vyhlásil tiež, že útoky proruských separatistov na civilistov sú "absolútne neprijateľné".

Kerry sa po rokovaniach s Porošenkom nezmienil o zvažovanej možnosti, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine smrtiace zbrane, aj keď ukrajinské vedenie opakovane nalieha, že ich dodávky nutne potrebuje na svoju obranu pred agresorom.

V rozhovore, ktorý dnes zverejnil nemecký denník Die Welt, Porošenko vyzval členské štáty NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane, a vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla. Od začiatku januára, keď po mesiaci relatívneho pokoja došlo k výraznej eskalácii bojov, prišlo v oblasti Donbasu o život vyše 200 civilistov.

Viacero európskych krajín je napriek tomu proti dodávkam ťažkých zbraní Ukrajine. Medzi nimi je aj Francúzsko a Nemecko, ktorých lídri dnes pricestujú do Kyjeva, aby rokovali o urovnaní krízy na východe Ukrajiny.

Francúzsky prezident Francois Hollande s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prichádzajú do Kyjeva s novými návrhmi na riešenie konfliktu, ktoré plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny. Cieľom ich iniciatívy je predložiť text dohody prijateľný pre všetky zainteresované strany. V piatok svoje návrhy prerokujú v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Pozrite si fotogalériu: