Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kerry:COP28 je posledná šanca udržať cieľ 1,5 stupňa Celzia pri živote

Osobitný vyslanec vlády USA pre klimatické otázky John Kerry 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Účastníci klimatickej konferencie v Paríži sa v roku 2015 zaviazali k úsiliu udržať mieru globálneho otepľovania na úrovni maximálne 1,5 stupňa Celzia nad tzv. predindustriálnou úrovňou.

Dubaj 12. decembra (TASR) - Osobitný vyslanec vlády USA pre klimatické otázky John Kerry v noci na utorok uviedol, že klimatický summit COP28 v Dubaji je pre svet posledná šanca udržať pri živote ciel o obmedzení globálneho otepľovania na úrovni 1,5 stupňa Celzia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Mnohí z nás žiadajú, aby svet z veľkej časti postupne vyradil fosílne palivá," uviedol Kerry. Dodal, že tohtoročná konferencia v Dubaji je posledný klimatický summit, na ktorom má medzinárodné spoločenstvo príležitosť naplniť cieľ o obmedzení globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia, vyplývajúci z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Spojené štáty, EÚ aj malé ostrovné štáty, ktorým hrozí zánik v dôsledku klimatickej zmeny a súvisiaceho zvyšovania sa hladiny oceánov, naliehali, aby výsledná dohoda zo summitu obsahovala formuláciu o postupnom ukončení využívania ropy, zemného plynu a uhlia, pripomína AFP. Predsedu COP28 Sultán Ahmad al-Džábir v pondelok predstavil návrh dohody, ktorý však postupné vyradenie fosílnych palív neobsahuje.

Účastníci klimatickej konferencie v Paríži sa v roku 2015 zaviazali k úsiliu udržať mieru globálneho otepľovania na úrovni maximálne 1,5 stupňa Celzia nad tzv. predindustriálnou úrovňou.

Spojené štáty v pondelok na pôde COP28 v Spojených arabských emirátoch (SAE) žiadali posilnenie časti návrhu dohody týkajúcej sa fosílnych palív. Upozornili tiež, že úsek dokumentu venovaný finančným otázkam obsahuje nepresnosti, ktoré je potrebné odstrániť.

Sultán Ahmad al-Džábir účastnícke krajiny summitu vyzval na dosiahnutie zhody v dohode pred záverom summitu COP28, ktorý sa oficiálne končí v utorok 12. decembra.