Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kielsky inštitút: Štáty EÚ nesľúbili Ukrajine v júli vojenskú pomoc

Na archívnej snímke ukrajinskí vojenskí dobrovoľníci. Foto: TASR/AP

Ako upozorňuje Politico, vojenská pomoc klesá práve v čase, keď Kyjev ohlasuje plány na veľkú protiofenzívu.

Kyjev/Brusel 18. augusta (TASR) - Vojenská pomoc Ukrajine zo strany veľkých európskych krajín od apríla klesá. Šesť najväčších štátov v Európe – Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Poľsko – za mesiac júl vôbec po prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári neposkytlo Ukrajine žiadne nové bilaterálne vojenské záväzky. Informuje o tom TASR na základe článku v magazíne Politico, ktorý čerpal údaje z Kielskeho inštitútu pre svetovú ekonomiku.

Ako upozorňuje Politico, vojenská pomoc klesá práve v čase, keď Kyjev ohlasuje plány na veľkú protiofenzívu. Táto skutočnosť potvrdzuje aj opakované sťažnosti ukrajinských predstaviteľov, že európske krajiny vo vojenskej pomoci zaostávajú za Spojenými štátmi.

Západné krajiny sa na darcovskej konferencii v Kodani minulý týždeň dohodli na ďalších dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 1,5 miliardy eur. Vedúci tímu kielskeho inštitútu skúmajúceho podporu Ukrajine Christoph Trebesch však upozornil, že táto suma je oveľa skromnejšia v porovnaní s podporou sľúbenou na predchádzajúcich konferenciách. Podľa Trebescha je uvedená suma nízka aj v porovnaní s európskym plánom obnovy po koronavírusovej pandémii, v ktorom je zhruba 800 miliárd eur.

Lotyšský minister obrany Artis Pabriks nedávno v rozhovore pre Politico vyzval Francúzsko a Nemecko na intenzívnejšiu vojenskú podporu Ukrajine a za vzor im dal Poľsko, Slovensko a Česko.