Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un chce exponenciálne zvýšiť počet jadrových hlavíc

Na snímke Kim Čong-un, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Napätie na Kórejskom polostrove v posledných mesiacoch vzrástlo.

Soul/Pchjongjang 1. januára (TASR) — Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na "exponenciálne rozšírenie" jadrového arzenálu svojej krajiny. Urobil tak v sobotu v prejave na záver výročného plenárneho zasadnutia ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v Pchjongjangu, informujú agentúry DPA a AP s odvolaním sa na štátne médiá v KĽDR.

"V situácii, keď sa Južná Kórea nepochybne stala jednoznačným nepriateľom, je masová výroba taktických jadrových zbraní dôležitá a nevyhnutná," cituje severokórejská agentúra KCNA z Kimovho prejavu.

"Je potrebné exponenciálne zvýšiť počet jadrových hlavíc," povedal Kim Čong-un. Vyzval tiež na vývoj nového typu medzikontinentálnej balistickej strely, určenej na rýchly jadrový protiútok, a avizoval, že Severná Kórea plánuje čoskoro vypustiť svoj prvý vojenský špionážny satelit.

"Súčasná situácia si vyžaduje, aby naša krajina zdvojnásobila svoje úsilie o posilnenie svojej vojenskej sily, aby sme ochránili našu suverenitu, bezpečnosť a základné národné záujmy a mohli čeliť nebezpečným krokom USA a iných nepriateľských síl vo vojenskej oblasti," uviedol Kim Čong-un.

Plenárne zasadnutie sa začalo 27. decembra a bolo venované politickým prioritám severokórejského režimu v novom roku. Kim Čong-un už na jeho otvorení hovoril o rozšírení údernej sily armády KĽDR a o "nových kľúčových cieľoch na posilnenie vlastných obranných kapacít", ktoré by sa mali realizovať v roku 2023.

Keďže ich nekonkretizoval, pozorovatelia v susednej Južnej Kórei predpokladajú, že má na mysli ciele, ktoré boli sformulované na zasadaní ústredného výboru konanom začiatkom roku 2021. Kim vtedy načrtol množstvo projektov na posilnenie ozbrojených síl a rozšírenie jadrového arzenálu, vrátane "schopností prvého úderu" a "odvety", pripomína agentúra DPA.

Na zasadaní Ústredného výboru Kórejskej strany práce došlo aj k výmene jej tajomníka, ako aj ministra obrany a náčelníka generálneho štábu armády, píše juhokórejská agentúra Johnap.

Napätie na Kórejskom polostrove v posledných mesiacoch vzrástlo. Severná Kórea nielenže skúšobne odpálila desiatky balistických rakiet, čo je v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, no zintenzívnila aj svoju nepriateľskú rétoriku voči juhokórejskej a americkej vláde. Ozbrojené sily oboch týchto krajín preto minulý rok obnovili spoločné vojenské cvičenia.