Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un: KĽDR sa nevzdá svojho projektu vesmírneho prieskumu

Severokórejský vodca Kim Čong-un, archívne foto. Foto: TASR/AP

Severná Kórea sa v pondelok pokúsila vypustiť špionážny satelit, ktorý zlyhal po tom, ako nosná raketa počas prvej fázy letu explodovala.

Pchjongjang 29. mája (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un prehlásil, že vojenské prieskumné satelity sú kľúčové pre národnú sebaobranu proti nepriateľským hrozbám a krajina sa nikdy nevzdá projektu vesmírneho prieskumu, uviedli v stredu tamojšie štátne médiá. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

"Vlastniť vojenské prieskumné satelity je kľúčovou výzvou na posilnenie sebaobrannej odstrašujúcej sily a ochrany národnej suverenity a bezpečnosti pred potenciálnymi hrozbami v dôsledku vojenských akcií a provokácií USA,“ povedal Kim Čong-un.

Severná Kórea sa v pondelok pokúsila vypustiť špionážny satelit, ktorý zlyhal po tom, ako nosná raketa počas prvej fázy letu explodovala.

"Vypustenie prieskumného satelitu tentoraz nesplnilo svoj cieľ. Nenecháme sa však týmto neúspechom odradiť ani zastrašiť, ale naopak, zintenzívnime svoje úsilie," spresnil líder KĽDR.

Napriek tomuto zlyhaniu odborníci uviedli, že najnovšie vypustenie satelitu Severom ukázalo nové pokroky v pretekoch tejto jadrovej krajiny o kozmický priestor, píše Reuters.

Severná Kórea v novembri úspešne vypustila satelit, ktorý sa dostal na obežnú dráhu po dvoch neúspešných pokusoch zo začiatku minulého roka.

Kim Čong-un zároveň odsúdil Južnú Kóreu za kritiku vypustenia satelitu. Niekoľko hodín po jeho vypustení Južná Kórea zorganizovala cvičenia za účelom odstrašenia KĽDR. Severokórejský vodca vyhlásil, že Soul sa „zahráva s ohňom“, keď prezentuje silu a vykonáva cvičenia za účasti stíhačiek.