Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un prišiel na futbalový zápas so svojou dcérou

Kim Čong-un reční počas stretnutia politbyra, archívne foto. Foto: TASR/AP

Severokórejské štátne médiá sa o Kimových deťoch roky nezmieňovali.

Pchjongjang 18. februára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un priviedol svoju dcéru na futbalový zápas, ktorý sa konal pri príležitosti nedožitých narodenín Kimovho otca Kim Čong-ila. Ide už o šieste verejné vystúpenie vodcu KĽDR s dcérou, ktorá sa podľa niektorých odborníkov pripravuje na post následníčky svojho otca. V sobotu to uviedla televízia Sky News, informuje TASR.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA zverejnila fotografie Kim Čong-una a jeho dcéry Kim Ču-e, ktorá má asi desať rokov, na VIP tribúne, odkiaľ podporovali futbalistov potleskom. Zápas proti sebe hrali zamestnanci severokórejského ministerstva obrany a vládneho kabinetu. Na zápas sa prišla pozrieť aj sestra vodcu Kim Jo-džong.

Severokórejské štátne médiá sa o Kimových deťoch roky nezmieňovali – v novembri sa však pri odpálení doposiaľ najsilnejšej balistickej rakety v krajine Kim objavil aj so svojou dcérou. Odvtedy sa Kim Ču-e – hoci Pchjongjang jej meno nikdy oficiálne neuviedol – objavila na viacerých významných podujatiach.

KĽDR v stredu predstavila aj nové poštové známky s vyobrazením Kimovej dcéry. Ide o príležitostné známky pripomínajúce vypustenie rakety z vlaňajšieho 18. novembra.

Od založenia Severnej Kórey v roku 1948 jej postupne vládli mužskí členovia rodiny Kimovcov. Z externých štúdií vyplýva, že len zlomok najvyšších predstaviteľov Severnej Kórey tvoria ženy – vrátane Kim Jo-džong a ministerky zahraničných vecí Čche Son-hui.

Zatiaľ nie je jasné, či je Kim Čong-un ochotný porušiť tradíciu, pokiaľ ide o pohlavie svojho nástupcu, alebo či tento faktor bude hrať kľúčovú úlohu pri rozhodovaní, koho Kim za svojho nástupcu vymenuje.