Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Kim súhlasil so zaradením jadrových zbraní do rokovaní s Trumpom

Na archívnej snímke Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Kim Čong-un i Trump pricestovali v nedeľu do Singapuru pred svojou historickou schôdzkou.

Pchjongjang/Londýn 11. júna (TASR) - Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un bude na summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure hovoriť o denuklearizácii. Potvrdili to severokórejské štátne médiá, informovala v nedeľu večer spravodajská televízia Sky News.

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA uviedla, že obaja lídri budú na utorkovom stretnutí viesť rozhovory o "stálom a trvalom mechanizme udržiavania mieru" na Kórejskom polostrove a ďalších otázkach vzájomného záujmu.

V správe sa tiež píše, že Kima sprevádzajú jeho ministri zahraničných vecí a obrany, ako aj jeho sestra Kim Jo-džong.

Kim Čong-un i Trump pricestovali v nedeľu do Singapuru pred svojou historickou schôdzkou. Pôjde o vôbec prvé priame rozhovory úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom. Obe krajiny sú technicky stále vo vojnovom stave po tom, ako sa kórejská vojna skončila pred vyše šiestimi desaťročiami len prímerím.

Len pred niekoľkými mesiacmi si pritom Kim a Trump ešte vymieňali urážky a vyhrážky v súvislosti s jadrovým zbrojným a raketovým programom Pchjongjangu.

Trump na otázku novinára, aký má pocit z nadchádzajúceho summitu, po prílete odpovedal: "Veľmi dobrý." Vyhlásil tiež, že bude "v priebehu minúty vedieť", či chce vodca KĽDR rokovať seriózne.

Výberová chronológia testov zbraní KĽDR


V súvislosti so summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom TASR prináša chronológiu testov jadrových zbraní a rakiet, ktoré v poslednom desaťročí uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

9. októbra 2006 – PRVÝ JADROVÝ TEST KĽDR vyvolal medzinárodné protesty. OSN na krajinu uvalila sériu sankcií.
12. októbra 2009 - Severná Kórea odpálila zo svojho východného pobrežia dve rakety krátkeho doletu.
4. júla 2009 - Severná Kórea zo svojho východného pobrežia odpálila sedem balistických rakiet doletu približne 400-500 kilometrov.
2. júla 2009 - Severná Kórea uskutočnila celkom štyri skúšky rakety krátkeho doletu.
5. apríla 2009 - Severná Kórea vypustila na obežnú dráhu komunikačnú družicu. Podľa vyhlásenia Pchjongjangu sa satelit dostal do vesmíru na palube nosnej rakety typu Unha-2.
25. mája 2009 - Severná Kórea vykonala DRUHÝ JADROVÝ TEST.
26. mája 2009 - Severná Kórea skúšobne odpálila ďalšie dve strely krátkeho doletu. Rakety boli vystrelené z odpaľovacieho zariadenia na východnom pobreží tejto komunistickej krajiny.
29. mája 2009 - Severná Kórea odpálila zo svojho východného pobrežia ďalšiu raketu krátkeho doletu. Strelu - už šiestu od skúšky jadrovej zbrane - odpálili zo základne Musudan na severovýchode krajiny.
17. marca 2010 - Severná Kórea v dvoch rokoch predtým zväčšila svoj raketový arzenál o štvrtinu a podľa vtedajších aktuálnych informácií juhokórejského ministerstva obrany vlastnila už okolo 1000 rakiet.
13. apríla 2012 - Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď raketa Unha-3 po niekoľkých minútach letu spadla do mora.
12. februára 2013 - Severná Kórea potvrdila, že úspešne vykonala TRETÍ JADROVÝ TEST. Dodala, že použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu než predchádzajúce testy.
9. júla 2014 - Severná Kórea vypálila dve strely do mora pri svojom východnom pobreží. KĽDR uskutočnila od začiatku roka 2014 nezvyčajne veľký počet skúšobných odpálení rakiet a striel - vrátane testov pred nie tak dávnou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Južnej Kórei.
26. júla 2014 - Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu krátkeho doletu, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá spresnila, že ide v poradí o 15. test balistickej rakety od začiatku tohto roku.
14. augusta 2014 - Severná Kórea odpálila päť rakiet, ktoré dopadli do mora pri jej východnom pobreží. Stalo sa tak krátko predtým a potom, ako na návštevu susednej Južnej Kórey pricestoval pápež František.
6. septembra 2014 - Severná Kórea vykonala ďalšiu zo série raketových skúšok: tri strely krátkeho doletu dopadli do mora pri jej východnom pobreží. Severokórejské rakety boli odpálené z oblasti mesta Wonsan na pobreží Východokórejského zálivu. Do vôd Japonského mora dopadli po zhruba 210-kilometrovom lete.
13. marca 2015 - Južná Kórea obvinila KĽDR zo skúšobného odpálenia siedmich rakiet typu zem-vzduch.
9. mája 2015 - Severná Kórea oznámila, že úspešne otestovala odpálenie balistickej rakety z ponorky
9. decembra 2015 - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že jeho krajina vyvinula nielen atómové zbrane, ale aj vodíkové bomby. Išlo o prvý prípad, keď Kim Čong-un verejne spomenul vývoj vodíkovej bomby, upozornili juhokórejskí experti.
6. januára 2016 - Európske stredomorské seizmologické centrum zachytilo nezvyčajnú seizmickú aktivitu v Severnej Kórei. Postupne sa potvrdilo, že išlo o ŠTVRTÝ JADROVÝ TEST KĽDR.
3. augusta 2016 - Severná Kórea vypálila dve balistické rakety, pričom jedna vybuchla hneď po štarte.
9. septembra 2016 - Severná Kórea oznámila, že uskutočnila skúšobnú "explóziu jadrovej bojovej hlavice", teda v poradí PIATY JADROVÝ TEST. Na znak demonštrácie sily po jadrovej skúške KĽDR americké vzdušné sily uskutočnili dva prelety dvoch nadzvukových strategických bombardérov typu B-1B Lancer - 13. a 21. septembra 2016.
12. februára 2017 - Severná Kórea odpálila bližšie nešpecifikovanú balistickú strelu.
14. mája 2017 - Raketa vypálená z mesta Kusong na severozápade KĽDR preletela približne 800 kilometrov a dopadla v Japonskom mori.
21. mája 2017 - Severná Kórea uskutočnila úspešnú skúšku novej balistickej strely stredného doletu. Test rakety typu zem-zem Pukkuksong-2 sledoval aj severokórejský vodca Kim Čong-un.
4. júla 2017 - Severná Kórea vyhlásila, že úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un. Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov.
3. septembra 2017 - Kórejská ľudovodemokratická republika uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby.
15. septembra 2017 - Severná Kórea skúšobne odpálila ďalšiu raketu, ktorá preletela ponad územie severného Japonska a dopadla do Tichého oceánu.
29. novembra 2017 - KĽDR oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, schopnej zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Raketa prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov, a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla.
11. mája 2018 - Severná Kórea ohlásila koniec raketovým skúškam a svoj jadrový program označila za dokončený.


Výberová chronológia vzťahov medzi KĽDR a USA

V súvislosti so summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom 12. júna 2018 TASR prináša chronológiu udalostí od kórejskej vojny.

27. júla 1953 - Podpísaním prímeria predstaviteľmi OSN, Severnej Kórey a Číny sa skončila kórejská vojna. Južná Kórea nebola signatárom dohody. Mierová zmluva nebola však až doteraz (2018) dosiahnutá, oba kórejské štáty sú tak technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna si vyžiadala dva milióny životov.
január 1968 - Severokórejské komando sa pokúsilo o atentát na vtedajšieho prezidenta Južnej Kórey Pak Čong-hiho.
1968-1969 - Severná Kórea zadržala výzvedné plavidlo USA. Neskôr zostrelila americké prieskumné lietadlo.
15. augusta 1974 - Ďalší pokus o atentát na Pak Čong-hiho. Severokórejský agent v Soule zabil jeho manželku, matku terajšej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje.
9. októbra 1983 - Severokórejskí agenti zaútočili na miesto návštevy juhokórejského prezidenta Čon Tu-hwana v Mjanmarsku. Zabili vyše 20 ľudí vrátane štyroch členov juhokórejskej vlády; prezident unikol.
29. novembra 1987 - Severokórejskí agenti odpálili bomby v juhokórejskom civilnom lietadle; zahynulo 115 ľudí. USA sa rozhodli zaradiť KĽDR na svoj zoznam krajín podporujúcich terorizmus.
1991 - Severná a Južná Kórea sa stali členmi OSN.
1992 - Severná Kórea povolila inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), počas ďalších dvoch rokov jej však odmietla prístup k zariadeniam, kde sa mali vyvíjať jadrové zbrane.
1994 - Zomrel Kim Ir-sen, politický vodca KĽDR od jej vzniku. Jeho nástupcom sa stal jeho syn Kim Čong-il, neprevzal však titul prezidenta. Severná Kórea súhlasila so zastavením jadrového programu výmenou za palivovú pomoc a dve jadrové reaktory.
1996 - Po rozsiahlych záplavách vypukol v Severnej Kórei vážny hladomor. Pchjongjang pohrozil odstúpením od dohody o prímerí a vyslal vojakov do demilitarizovanej zóny.
september 1996 - Severokórejská ponorka vysadila komando na juhokórejskom pobreží.
1998 - Severná Kórea odpálila raketu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. Pchjongjang tvrdil, že vypustil družicu, nie raketu.
jún 2000 - Severokórejský vodca Kim Čong-il a juhokórejský prezident Kim Te-džung sa stretli na summite v Pchjongjangu. Severná Kórea zastavila propagandistické vysielanie namierené proti Južnej Kórei. V "dedine prímeria" Pchanmundžom opätovne otvorili pohraničné styčné kancelárie; obnovili sa tiež stretnutia rozdelených rodín.
január 2002 - Prezident USA George W. Bush vystúpil s prejavom, v ktorom zaradil Severnú Kóreu spolu s Iránom a Irakom na "os zla".
jún 2002 - Pri prestrelke medzi vojenskými plavidlami oboch Kóreí v Žltom mori zahynulo približne 30 Severokórejčanov a štyria Juhokórejčania.
október - december 2002 - USA oznámili, že Severná Kórea sa priznala k tajnému nukleárnemu zbrojenému programu. Následne sa zastavili dodávky paliva Pchjongjangu. KĽDR začala znova aktivovať reaktor v Jongbjone a vyhostila medzinárodných inšpektorov.
január 2003 - Severná Kórea odstúpila od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).
júl 2003 - Pchjongjang uviedol, že má dostatok plutónia na to, aby začal vyrábať jadrové zbrane.
august 2003 - V Pekingu sa začali šesťstranné rozhovory o severokórejskom jadrovom programe za účasti Severnej a Južnej Kórey, Číny, USA, Ruska a Japonska.
9. októbra 2006 - Prvá jadrová skúška KĽDR vyvolala medzinárodné protesty. OSN na krajinu uvalila sériu sankcií.
február 2007 - Severná Kórea súhlasila s uzavretím hlavného jadrového reaktora výmenou za palivovú pomoc.
máj 2007 - Cez hranicu rozdeľujúcu Kórejský polostrov po prvý raz za 56 rokov prešli osobné vlaky.
jún 2007 - Inšpektori MAAE mohli znova po piatich rokoch navštíviť nukleárny komplex v Jongbjone. O mesiac neskôr overili zastavenia tamojšieho reaktora.
október 2007 - Pchjongjang prisľúbil zatvorenie troch nukleárnych závodov a priznať všetky jadrové programy do konca roka. Lídri oboch Kóreí sa na summite v Pchjongjangu dohodli, že sa budú snažiť o rozhovory o oficiálnom ukončení Kórejskej vojny.
november 2007 - Premiéri oboch Kóreí sa stretli po prvý raz za 15 rokov.
jún 2008 - Severná Kórea priznala svoje jadrové zariadenia, čo bolo vnímané ako kľúčový krok k denuklearizácii.
október 2008 - USA vyradili Severnú Kóreu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus výmenou za súhlas Pchjongjangu s poskytnutím plného prístupu k nukleárnym prevádzkam.
máj 2009 - Severná Kórea vykonala druhú jadrovú skúšku. Oznámila tiež, že odstupuje od prímeria z roku 1953.
august 2009 - Pchjongjang vyslal delegáciu na pohreb exprezidenta Kim Te-džunga, prepustil štyroch juhokórejských rybárov a súhlasil s obnovením stretnutí rozdelených rodín.
november 2009 - Pri hranici v Žltom mori došlo po prvý raz po siedmich rokoch k prestrelke.
marec 2010 - Juhokórejská vojenská loď Čchonan sa potopila po nevysvetlenom výbuchu; zahynulo 46 námorníkov. Podľa medzinárodnej skupiny vyšetrovateľov vystrelila na plavidlo torpédo severokórejská ponorka.
september 2010 - Najmladší syn Kim Čong-ila, Kim Čong-un, získal významné politické a armádne funkcie, čo vyvolalo očakávania, že sa stane nástupcom svojho otca na čele krajiny.
17. decembra 2011 - Zomrel Kim Čong-il.
apríl 2012 - Kim Čong-un sa oficiálne ujal vedenia komunistickej strany. KĽDR sa neúspešne pokúsila o vypustenie družice; podľa väčšiny pozorovateľov však išlo o test rakety dlhého doletu.
február 2013 - Severná Kórea uskutočnila tretiu jadrovú skúšku, údajne dvakrát silnejšej zbrane než pri teste z roku 2009.
marec 2013 - BR OSN schválila nové sankcie voči KĽDR v dôsledku jej nukleárneho testu.
3. apríla 2013 - Severná Kórea avizovala obnovenie činnosti všetkých zariadení vo svojom hlavnom jadrovom komplexe Jongbjon.
22. januára 2016 - Severná Kórea oznámila zatknutie amerického vysokoškoláka za spáchanie "protištátneho nepriateľského činu".
2. marca 2016 - Bezpečnostná rada OSN na zasadaní v New Yorku jednomyseľne prijala rezolúciu, na základe ktorej sa výrazne sprísnili sankcie voči Severnej Kórei.
1. mája 2017 - Americký prezident Donald Trump povedal, že je ochotný stretnúť sa "za správnych okolností" so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
13. júna 2017 - Severná Kórea prepustila amerického občana Otta Warmbiera, ktorého zadržiavala Warmbiera 17 mesiacov. Mladý Američan sa na súde priznal z pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo mal byť potrestaný 15-ročným väzením a nútenými prácami.
19. júna 2017 - Americký vysokoškolák Otto Warmbier, ktorého týždeň predtým previezli v kóme do vlasti zo Severnej Kórey, zomrel vo veku 22 rokov na území štátu Ohio.
február 2018 - Severná Kórea vyslala delegáciu na zimné olympijské hry 2018, ktoré sa konali v juhokórejskom Pchjongčchangu (9.-25. februára 2018). Obe krajiny spoločne pochodovali na otváracom i záverečnom ceremoniáli hier.
6. marca 2018 - Južná a Severná Kórea sa dohodli, že koncom apríla 2018 usporiadajú spoločný summit a medzi svojimi lídrami zriadia tzv. horúcu telefonickú linku.
27. apríla 2018 - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril na summite s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Pchanmundžome ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny. Lídri sa na stretnutí dohodli na zastavení všetkých "nepriateľských akcií" medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953 a predložiť mierovú zmluvu.