Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un: Tajfún Majsak spôsobil v krajine rozsiahle škody

Na archívnej snímke je severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred). Foto: TASR/AP

Kim taktiež uviedol, že pomoc mestu Komdok je nateraz prioritou pre obnovu "dôležitých tepien národného hospodárstva".

Pchjongjang 9. septembra (TASR) - Tajfún Majsak, ktorý sa minulý týždeň prehnal cez Kórejský polostrov, zničil tisícky domácností a štátnych budov, vyhlásil počas utorkového zhromaždenia Kórejskej strany práce vodca Severnej Kórey Kim Čong-un. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

Popri koronakríze a sankciách, ktoré na Severnú Kóreu uvalili Spojené štáty, či nedávnych rozsiahlych záplavách spôsobil tajfún v krajine ďalšie ekonomické straty.

Podľa správy severokórejskej tlačovej agentúry KCNA došlo v meste Komdok k zničeniu alebo zaplaveniu viac ako 2000 domácností a niekoľkých štátnych budov.

Tajfún paralyzoval dopravu, zaplavil desiatky kilometrov ciest a železníc a zničil 59 mostov.

Tieto škody prinútili Kima "prehodnotiť pripravované koncoročné projekty" v krajine, ktoré počas zhromaždenia strany bližšie nešpecifikoval.

Kim taktiež uviedol, že pomoc mestu Komdok je nateraz prioritou pre obnovu "dôležitých tepien národného hospodárstva".

Dodal, že obnova domov, ciest a železníc má byť dokončená do 10. októbra - v ten deň budú prebiehať oslavy 75. výročia založenia Kórejskej strany práce.

Kim cez víkend navštívil tajfúnom zasiahnuté oblasti KĽDR. Podľa niektorých odborníkov tak chce v ľuďoch vyvolať dojem súcitného vládcu, ktorý sa stará o svoju krajinu, pričom sa snaží posilniť jednotu tvárou v tvár ekonomickým neúspechom a vonkajšiemu tlaku.