Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un viedol vojenské cvičenia simulujúce jadrový protiútok

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Dané vojenské cvičenia boli už štvrtou demonštráciou sily zo strany KĽDR za uplynulý týždeň.

Pchjongjang 20. marca (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un viedol cez víkend dvojdňové vojenské cvičenia, ktoré "simulovali jadrový protiútok" a zahŕňali aj vypálenie balistickej rakety s cvičnou hlavicou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské médiá.

Vojenské manévre boli zamerané na oboznámenie príslušných jednotiek "s postupmi a procesmi pri vykonávaní taktických jadrových útokov", napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA. Kim bol s ich priebehom spokojný, dodala.

Dané vojenské cvičenia boli už štvrtou demonštráciou sily zo strany KĽDR za uplynulý týždeň. Uskutočnili sa po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty v pondelok spustili rozsiahle 11-dňové vojenské cvičenia pod názvom Freedom Shield. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil "masívnou" reakciou.

Juhokórejská armáda však zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať nácvik postupov "na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov".

Severná Kórea v nedeľu odpálila do Japonského mora balistickú strelu krátkeho doletu, uviedla juhokórejská armáda. Soul tento krok označil za "vážnu provokáciu". Severokórejská armáda predtým vo štvrtok v reakcii na vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey vypálila medzikontinentálnu balistickú strelu dlhého doletu typu Hwasong-17.