Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un vyzýva na jednotu v snahe posilniť agroprodukciu

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un hovorí na zasadnutí vládnucej Strany pracujúcich 27. februára 2023 v severokórejskom Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Nič nie je nemožné, pokiaľ sa v celej strane vytvorí silný systém vedenia a bude existovať jednotná sila všetkého ľudu, citovali Kima severokórejské médiá.

Soul 28. februára (TASR) - Vedenie Severnej Kórey je odhodlané "uskutočniť revolučný obrat v poľnohospodárskej výrobe". Vyhlásil to severokórejský vodca Kim Čong-un, keď v pondelok vystúpil na zasadnutí vládnucej Strany pracujúcich venovanom poľnohospodárskej produkcii a dostupnosti potravín v KĽDR.

Kim vyhlásil, že v záujme dosiahnutia zvratu v poľnohospodárskej výrobe je nutné posilnenie jednoty medzi obyvateľstvom a vedením KĽDR. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nič nie je nemožné, pokiaľ sa v celej strane vytvorí silný systém vedenia a bude existovať jednotná sila všetkého ľudu," citovali Kima severokórejské médiá.

Zahraniční experti tvrdia, že Severná Kórea pociťuje vážny nedostatok potravín v dôsledku obmedzení na hraniciach prijatých počas pandémie choroby COVID-19 a údajnej snahy o väčšiu štátnu kontrolu nad dodávkami obilia. Experti tvrdia, že nateraz v KĽDR nezaznamenali žiadne známky masových úmrtí alebo hladomoru v dôsledku nedostatku potravín.

Agentúra KCNA nespresnila, či Kim predstavil nejaké konkrétne kroky na zvýšenie produkcie obilia. Mnohí pozorovatelia tvrdia, že zmysluplné kroky na produkciu väčšieho množstva obilia by si vyžadovali väčšie nákupy hnojív, pesticídov a poľnohospodárskych strojov. Severná Kórea ale venuje veľkú časť svojich obmedzených zdrojov na rozvoj svojho programu vývoja a výroby jadrových zbraní.

Väčšina expertov sa domnieva, že chronický nedostatok potravín v Severnej Kórei sa pravdepodobne zhoršil v dôsledku covidových opatrení, ktoré obmedzili jej zahraničný obchod. Prejavil sa aj vplyv pretrvávajúcich medzinárodných sankcií i zlého hospodárenia samotnej KĽDR.