Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un zvolal kľúčový stranícky zjazd

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca často využíva tieto vrcholné stranícke stretnutia na vydanie nových bezpečnostných smerníc

Pchjongjang 28. decembra (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un zvolal zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce, aby prediskutoval strategické plánovanie na nadchádzajúce mesiace. Informovali o tom v utorok tamojšie štátne médiá, na ktoré sa odvolali agentúry DPA a Jonhap.

"Plenárne zasadnutie má posúdiť, či a ako boli splnené hlavné úlohy, ktoré si strana i štát vytýčili na rok 2021, ako aj prediskutovať budúcu politickú stratégiu a taktiku a rozhodnúť o nej," uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

Podrobnosti o tom, čo je predmetom rokovania, neboli zverejnené, a podľa DPA ani nevedno, koľko dní bude zasadnutie trvať. Ústredný výbor je vedúcim orgánom vládnucej politickej strany, na čele ktorej stojí Kim Čong-un. Severokórejský vodca často využíva tieto vrcholné stranícke stretnutia na vydanie nových bezpečnostných smerníc. Na straníckom zjazde v januári napríklad Kim označil Spojené štáty za "najväčšieho nepriateľa" Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a oznámil rozšírenie jadrového arzenálu.

Aktuálne stranícke zhromaždenie sa koná v čase, keď severokórejský režim čelí ekonomickým problémom v dôsledku medzinárodných sankcií i pandémie koronavírusu.