Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kimova sestra obvinila Kyjev zo snahy zaobstarať si jadrové zbrane

Na archívnej snímke Kim Jo-džong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una v Hanoji. Foto: TASR/AP

Severná Kórea sa snaží o tesné vzťahy s Kremľom a po invázii ruskej armády na Ukrajinu podporila Moskvou proklamovanú anexiu časti ukrajinského územia.

Pchjongjang 1. apríla (TASR) - Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una obvinila Ukrajinu z údajnej snahy zaobstarať si alebo vyvinúť jadrové zbrane. Podľa sobotňajšej správy britskej televízie Sky News o tom informovali severokórejské štátne médiá.

Kimova sestra Kim Jo-džong neposkytla žiadne dôkazy pre toto svoje tvrdenie, ktoré sa zrejme zakladá len na verejnej petícii zverejnenej vo štvrtok na internetovej stránke ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

V petícii adresovanej prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému jej signatári vyzývajú, aby USA na území Ukrajiny rozmiestnili svoje jadrové zbrane, alebo na premenu Ukrajiny na štát s vlastnými jadrovými zbraňami.

Podľa Sky News petícia s týmto znením získala len 620 podpisov. Zverejnená bola po vyhlásení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko plánuje rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane.

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ petíciu nekomentovali, dodala Sky News.

Spomínané Putinovo vyhlásenie vyvolalo kritiku svetových lídrov - napr. EÚ uviedla, že presun ruských taktických jadrových zbraní do Bieloruska predstavuje hrozbu pre európsku bezpečnosť.

Kim Jo-džong je oficiálne zástupkyňou riaditeľa odboru Ústredného výboru vládnucej Strany pracujúcich, no juhokórejské tajné služby uvádzajú, že má na starosti aj vzťahy s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Severná Kórea sa snaží o tesné vzťahy s Kremľom a po invázii ruskej armády na Ukrajinu podporila Moskvou proklamovanú anexiu časti ukrajinského územia.

Stanica Sky News pripomenula, že Ukrajina sa v 90. rokoch vzdala svojich jadrových zbraní, ktoré "zdedila" po rozpade Sovietskeho zväzu. Výmenou za to sa svetové mocnosti vrátane Ruska zaviazali, že nebudú ohrozovať bezpečnosť a územnú integritu Ukrajiny.

Poradca ukrajinského podpredsedu vlády pre zahraničnú politiku v marci minulého roka uviedol, že to bola chyba, a naznačil, že Rusko by nikdy nezaútočilo, keby si Ukrajina ponechala svoj jadrový potenciál.