Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kirgizského exprezidenta zbavili obvinenia z organizovania nepokojov

Bývalý kirgizský prezident Almazbek Atambajev, archívne foto Foto: TASR/AP

Súd oslobodil spod obvinení aj Atambajevovho poradcu Farida Nijazova, bývalého námestníka ministra vnútra Kursana Asanova a Atambajevovho ochrankára Kanata Sagymbajeva.

Biškek 28. júna (TASR) - Súd v Kirgizsku zbavil v utorok bývalého kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva obvinení týkajúcich sa organizovania masových nepokojov v októbri 2020. Informuje o tom agentúra AFP a pripomína, že zmienené protesty vyniesli k moci súčasného lídra krajiny Sadyra Džaparova.

Súd oslobodil spod obvinení aj Atambajevovho poradcu Farida Nijazova, bývalého námestníka ministra vnútra Kursana Asanova a Atambajevovho ochrankára Kanata Sagymbajeva.

Štátny zástupca pritom súd žiadal, aby Atambajeva odsúdil na 12 rokov rokov odňatia slobody vo väzení s prísnym režimom.

Atambajev, ktorý sa počas šiestich rokov pri moci - v rokoch 2011-17 - zaslúžil o zlepšenie vzťahov s Ruskom, si v súčasnosti odpykáva 11-ročný trest odňatia slobody, ktorý dostal pre usvedčenie z korupcie. Vo väzení tak zostane bez ohľadu na utorňajší oslobodzujúci rozsudok.

V októbri roku 2020 vypukli medzi prívržencami opozície a bezpečnostnými silami nepokoje, ktoré viedli k demisii vtedajšieho prezidenta Sooronbaia Žeenbekova. Bolo vtedy prepustených aj niekoľko väzňov vrátane Atambajeva a Džaparova.

O niekoľko dní neskôr Atambajeva opäť zadržali pre obvinenia z organizovania masových nepokojov v centre Biškeku a pokusu o násilné prevzatie moci. Odvtedy je Atambajev vo väzení. Okrem už vyneseného trestu za korupciu má na konte aj niekoľko ďalších vážnych obvinení.

Kirgizsko, ktoré je jedným z najchudobnejších postsovietskych štátov, zažilo odstúpenie troch prezidentov, a to pre politické krízy vyvolané korupciou, rodinkárstvom a spornými voľbami.