Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko a Tadžikistan sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria

Kirgizský prezident Sadyr Žaparov. Foto: TASR/AP

Obe bývalé sovietske republiky uzatvorili v piatok prímerie a ich prezidenti nariadili jednotkám svojich krajín, aby sa stiahli z oblastí v okolí spoločnej hranice.

Biškek/Dušanbe 16. septembra (TASR) - Kirgizsko a Tadžikistan sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria, ktoré malo v piatok ukončiť niekoľkodňové boje na hraniciach týchto stredoázijských republík. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Kirgizská pohraničná stráž vo vyhlásení uviedla, že v pohraničí prebiehajú "intenzívne boje" a jej príslušníci odrážajú tadžické útoky. V samostatnom vyhlásení kirgizská bezpečnostná rada uviedla, že počet obetí medzi vojakmi je vysoký.

Podľa kirgizskej strany tadžické sily pálili na región Batken a ostreľovali pozície pohraničných stráži.

Na spravodajskom portáli tadžickej vlády sa zase uvádza, že Kirgizsko posilnilo svoje pozície a ostreľuje tadžické pohraničné obce.

Obe bývalé sovietske republiky uzatvorili v piatok prímerie a ich prezidenti nariadili jednotkám svojich krajín, aby sa stiahli z oblastí v okolí spoločnej hranice. Stretnutie prezidentov Kirgizska a Tadžikistanu Sadyra Žaparova a Emomaliho Rachmona sa uskutočnilo po tom, čo sa Rusko ponúklo, že bude prostredníkom pri riešení ich konfliktu.

Zrážky na 1000 kilometrov dlhých spoločných hraniciach týchto dvoch stredoázijských republík sú pomerne časté, avšak zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať. Vlani však viedli takmer k totálnej vojne a zahynulo pri nich približne 50 ľudí.