Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko a Tadžikistan sa obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda v Biškeku oznámila, že o aktuálnej eskalácii bojov už rokovali ministri zahraničných vecí oboch krajín, avšak kirgizská pohraničná stráž dodala, že zlyhali už dve dohody o prímerí.

Biškek/Dušanbe 16. septembra (TASR) - Kirgizsko a Tadžikistan sa v piatok navzájom obviňovali z použitia ťažkých zbraní v eskalujúcom pohraničnom konflikte, ktorý si za dva dni vyžiadal najmenej tri obete na životoch a 27 zranených. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Kirgizská pohraničná stráž uviedla, že tadžické sily v piatok ráno spustili paľbu na ich vysunuté základne. Zrážky údajne prebiehali pozdĺž celej dĺžky spoločných hraníc a tadžické sily do nich nasadili tanky, obrnené transportéry a mínomety.

Tadžikistan zase obvinil kirgizské jednotky z ostreľovania jednej z jeho základní a siedmich dedín "ťažkými zbraňami". Predstavitelia v meste Isfara uviedli, že bol zabitý jeden civilista a traja utrpeli zranenia. Kirgizsko hlásilo v noci na piatok 11 zranených.

Vláda v Biškeku oznámila, že o aktuálnej eskalácii bojov už rokovali ministri zahraničných vecí oboch krajín, avšak kirgizská pohraničná stráž dodala, že zlyhali už dve dohody o prímerí. Reuters s odvolaním sa na kirgizskú pohraničnú stráž píše, že v rámci snáh o ukončenie konfrontácie sa majú stretnúť guvernéri provincií ležiacich v blízkosti hraníc.

Kirgizský prezident Sadyr Žaparov a tadžický prezident Emomali Rachmon sa zúčastňujú na summite Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) v Uzbekistane, ktorý sa začal vo štvrtok a prebieha do piatku.

Zrážky na hraniciach týchto dvoch bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii sú pomerne časté, avšak zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať, píše Reuters. Dodáva však, že vlani viedli takmer k totálnej vojne. V oboch krajinách, ktoré majú blízke vzťahy s Moskvou, sa nachádzajú ruské vojenské základne. Rusko tento týždeň vyzvalo Tadžikistan a Kirgizsko na ukončenie násilností.