Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko a Tadžikistan sa opätovne obviňujú z porušenia prímeria

Na archívnej snímke kirgizskí vojaci. Foto: TASR/AP

Tadžikistan uviedol, že situácia na hraniciach je "relatívne stabilná". Kirgizskú armádu však obvinil z toho, že porušuje prímerie a na hraniciach rozmiestňuje vojenské posily.

Biškek/Dušanbe 17. septembra (TASR) - Stredoázijské republiky Kirgizsko a Tadžikistan sa v sobotu začali opätovne obviňovať z porušenia prímeria na hraniciach, kde v uplynulých dňoch vypukli boje. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

Bojujúce strany sa v piatok dohodli na prímerí. Prezidenti Tadžikistanu a Kirgizska Emomali Rachmon a Sadyr Žaparov sa následne stretli na summite v Uzbekistane.

Len niekoľko hodín po tomto stretnutí sa však obe republiky začali opätovne obviňovať z obnovenia paľby. Kirgizská pohraničná stráž v sobotu uviedla, že tadžické jednotky zaútočili na niekoľko pohraničných obcí aj v regiónoch Batken a Oš na juhu krajiny.

Tadžikistan uviedol, že situácia na hraniciach je "relatívne stabilná". Kirgizskú armádu však obvinil z toho, že porušuje prímerie a na hraniciach rozmiestňuje vojenské posily.

Podľa kirgizského ministra zdravotníctva zahynulo v potýčkach najmenej 24 ľudí a ďalších 121 utrpelo zranenia. Medzi ranenými sú údajne aj deti. Z kirgizskej pohraničnej oblasti tiež evakuovali desaťtisíce ľudí.

Aj tadžická vláda uviedla, že medzi obeťami konfliktu je civilné obyvateľstvo, presné počty však neposkytla.

Potýčky na 970 kilometrov dlhých spoločných hraniciach týchto dvoch stredoázijských republík sú pomerne časté, avšak zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať. Vlani však viedli takmer k totálnej vojne a zahynulo pri nich približne 50 ľudí.