Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko uznalo výsledky referenda na Kryme

Oslavy na Kryme, že sa polostrov stal ruský Foto: TASR/AP

Krym spolu s niekoľkými ďalšími regiónmi na juhovýchode štátu odmieta uznať legitímnosť novej ústrednej vlády v Kyjeve.

Biškek 20. marca (TASR) - Kirgizsko oficiálne uznalo výsledky nedeľňajšieho referenda na ukrajinskom Kryme, v ktorom sa obyvatelia jednoznačne vyjadrili za opätovné pričlenenie polostrova k Rusku. Oznámilo to dnes kirgizské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala tlačová agentúra RIA Novosti.

"Výsledky referenda na Kryme odrážajú stanovisko absolútnej národnostnej väčšiny," uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení, v ktorom Biškek obviňuje bývalú ukrajinskú vládu zo spôsobenia politickej krízy. Situácia vo februári vyústila do zvrhnutia bývalého prezidenta Viktora Janukovyča a vytvorenia novej vlády.

"Všetky iniciatívy a akcie by sa mali zameriavať výlučne na zachovanie krehkého mieru a stability na Ukrajine i na Kryme. Tvrdé opatrenia sú za týchto podmienok neprijateľné," tvrdí ministerstvo.

Krym spolu s niekoľkými ďalšími regiónmi na juhovýchode štátu odmieta uznať legitímnosť novej ústrednej vlády v Kyjeve. Plebiscit na Kryme, kde žije ruská národnostná väčšina, jednoznačne potvrdil vôľu jeho obyvateľstva odtrhnúť sa po 60 rokoch od Ukrajiny.

Dohodu o anexii čiernomorského polostrova Moskvou dnes schválila dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, následne ju v Kremli podpísal aj ruský prezident Vladimir Putin.