Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kirgizským premiérom sa stal nacionalista Japarov oslobodený z väzenia

Kirgizská vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Situácia v Kirgizsku sa vyostrila po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb. Nespokojní prívrženci neúspešných strán vyšli do ulíc, aby protestovali proti spôsobu a výsledkom hlasovania.

Biškek 6. októbra (TASR) - Kirgizský pro-prezidentský premiér Kubatbek Boronov odstúpil v utorok zo svojej funkcie. Poslanci kirgizského parlamentu následne za jeho nástupcu zvolili nacionalistického politika Sadyra Japarova, ktorého v pondelok oslobodili z väzenia demonštranti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie tlačového odboru kirgizského parlamentu.

"Sadyr Japarov bol zvolený za úradujúceho premiéra Kirgizskej republiky. Rozhodnutie padlo na mimoriadnom zasadnutí (parlamentu)," uviedol tlačový odor s tým, že hlasovanie prebehlo v hoteli v Biškeku, keďže budovu parlamentu zabrali demonštranti.

Situácia v Kirgizsku sa vyostrila v pondelok po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb. Nespokojní prívrženci neúspešných strán vyšli do ulíc, aby protestovali proti spôsobu a výsledkom hlasovania a žiadali nové voľby. Neskôr k tejto požiadavke pridali aj odstúpenie vedenia krajiny.

Demonštranti v Biškeku podľa dostupných správ vzali v pondelok útokom niektoré vládne budovy i radnicu mesta. Okrem iných politikov oslobodili z vyšetrovacej väzby v sídle tajnej služby aj väzneného bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Z väzenia na predmestí Biškeku bol oslobodený aj bývalý námestník ministra vnútra Sadyr Japarov, ktorý si tam odpykával trest za obvinenie z vzatia rukojemníka.

V noci na utorok obsadili demonštranti aj budovu parlamentu, v ktorej sídli tiež vláda, starosta či generálny prokurátor, uvádza agentúra TASS. Kirgizské ministerstvo zdravotníctva v utorok ráno informovalo, že potýčky medzi demonštrantami a políciou si vyžiadali viac ako 590 zranených a podľa agentúry Interfax aj jednu obeť.

Kirgizská Ústredná volebná komisia v utorok anulovala výsledky nedeľňajších parlamentných volieb. Rozhodla sa tak podľa svojho oznámenia "v súvislosti s početnými porušeniami práva počas hlasovania a predvolebného obdobia".
Na archívnej snímke Sooronbaj Žeenbekov.
Foto: Facebook

Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov sa v utorok ráno prihovoril národu a lídrov politických strán vyzval, aby upokojili svojich prívržencov. Neskôr v kirgizskom vysielaní stanice BBC označil protesty sa pokus o uzurpáciu moci zo strany opozície.

"Včerajšie udalosti ukázali, že cieľom tých čo vyšli do ulíc na protesty a zhromaždenie, nie je len anulovanie volebných výsledkov ale aj destabilizácia krajiny," povedal. "Dnes už je jasné, že všetko bolo zamerané na to, aby som odstúpil," uviedol ďalej Žeenbekov a vyjadril tiež presvedčenie, že nepokoje boli pripravované vopred, dlho pred voľbami.