Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Kirgizsku prebiehajú parlamentné voľby, zadržali troch kandidátov

Na archívnej snímke Sadyr Žaparov. Foto: TASR/AP

Úradujúci prezident krajiny Sadyr Žaparov už svoj hlas odovzdal na predmestí hlavného mesta Biškek.

Biškek 28. novembra (TASR) - V Kirgizsku sa v nedeľu konajú parlamentné voľby. Úrady zadržali troch kandidátov podozrivých z plánovania štátneho prevratu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na bezpečnostnú radu tejto krajiny.

Hlavný vyšetrovateľ kirgizského Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť (GKNB) v piatok na zasadnutí ústrednej volebnej komisie povedal, že táto trojica kandidátov bola podozrievaná z plánov na prevzatie moci pomocou sily.

Obyvatelia Kirgizska si v nedeľu volia zástupcov do parlamentu. Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h miestneho času (3.00 h SEČ) do 20.00 h (15.00 h), píše TASS s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu. V krajine bude otvorených 2500 volebných miestností vrátane 59 za hranicami republiky. V krajine je približne 3,7 milióna oprávnených voličov.

Úradujúci prezident krajiny Sadyr Žaparov už svoj hlas odovzdal na predmestí hlavného mesta Biškek. Na priebeh volieb dohliada 736 medzinárodných pozorovateľov.

Ústredná volebná komisia výsledky predchádzajúcich parlamentných volieb zo 4. októbra 2020 vyhlásila za neplatné z dôvodu viacnásobného porušenia volebných zákonov, pripomína TASS.

Voľby vtedy vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili na základe informácií o prípadoch kupovania voličských hlasov. Po voľbách vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a vyše 700 zranených.