Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko: Parlament potvrdil Žaparova vo funkcii predsedu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Kirgizsku po sporných parlamentných voľbách zo 4. októbra vypukli masové protivládne protesty a nepokoje.

Biškek 10. októbra (TASR) - Poslanci kirgizského parlamentu v sobotu potvrdili vo funkcii premiéra krajiny Sadyra Žaparova, informovala agentúra Reuters.

Populistický nacionalista Žaparov bol už v utorok (6. októbra) parlamentom schválený ako predseda dočasnej vlády, s jeho vymenovaním však nesúhlasili viaceré politické strany, píše agentúra AP.

V Kirgizsku po sporných parlamentných voľbách zo 4. októbra vypukli masové protivládne protesty a nepokoje.

Voľby vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili na základe informácií o prípadoch kupovania voličských hlasov. Po voľbách vypukli spomínané masové protesty, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a vyše 700 zranených.

Úrady medzičasom výsledky volieb anulovali, čo však neviedlo k ukončeniu protestov, ktorých účastníci z väzenia oslobodili viacerých predstaviteľov opozície.

Medzi prepustenými bol i Žarapov, ktorého kirgizský najvyšší súd neskôr oslobodil spod obžaloby v kauze brania rukojemníkov v roku 2013, pre ktorú sa ocitol vo väzení.

Úradujúci prezident Žeenbekov vyhlásil v piatok výnimočný stav v hlavnom meste krajiny Biškek. Platí od piatkového večera a potrvá až do 21. októbra. Jeho súčasťou je zákaz zhromažďovania a vychádzania a reštrikcie pri vstupe a odchode z mesta. Tieto opatrenia majú ukončiť týždeň trvajúci chaos po sporných voľbách.