Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko pre koronavírus zaviedlo stav núdze, potrvá aspoň mesiac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Magistrát v Biškeku od nedele uzavrel všetky obchody s výnimkou predajní a trhov s potravinami a lekární.

Biškek 21. marca (TASR) - Kirgizsko vyhlásilo v sobotu stav núdze v snahe obmedziť ďalšie šírenie koronavírusu. V tejto stredoázijskej krajine doposiaľ potvrdili 14 prípadov nákazy, informovala agentúra AFP.

Stav núdze začne v šesťmiliónovom Kirgizsku platiť od nedele a potrvá jeden mesiac. V sobotu sa počet potvrdených prípadov nákazy v krajine zvýšil o dva na 14.

Reštriktívne opatrenia sa budú zameriavať najmä na metropolu Biškek, druhé najväčšie mesto Oš a na tie okresy krajiny, kde boli zaznamenané prípady nákazy.

Vláda nariadila regionálnym úradom, aby zaistili plynulé zásobovanie základnými potrebami a liekmi pre obyvateľstvo.

Magistrát v Biškeku od nedele uzavrel všetky obchody s výnimkou predajní a trhov s potravinami a lekární. Pozastavil tiež premávku súkromných minibusov, ktoré zabezpečujú časť verejnej dopravy v hlavnom meste. Obyvateľstvo sa bude môcť po meste prepravovať len trolejbusmi.

Miestne úrady požiadali tiež ľudí, aby radšej zostali vo svojich domovoch, necestovali hromadnou dopravou a nezúčastňovali sa na svadbách ani pohreboch.

Spomedzi bývalých postsovietskych republík v Strednej Ázii najväčší počet prípadov novým koronavírusom zatiaľ eviduje Kazachstan (53). Za ním nasleduje Uzbekistan s 37 potvrdenými prípadmi. Turkménsko a Tadžikistan zatiaľ neevidujú žiadnych nakazených.