Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko sa snaží zastaviť vysielanie Rádia Slobodná Európa

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Ferenčík

Spojenými štátmi financovaná stanica RFE/RL o tom na svojom webe informovala v pondelok.

Biškek 23. januára (TASR) - Kirgizské ministerstvo kultúry požiadalo okresný súd v Biškeku, aby zastavil vysielanie kirgizskej redakcie Rádia Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá je v Kirgizsku známa ako Rádio Azattyk a oficiálne registrovaná ako Azattyk Media.

Spojenými štátmi financovaná stanica RFE/RL o tom na svojom webe informovala v pondelok.

Nateraz nie je jasné, kedy presne bola žiadosť podaná. Súd oznámil, že sa ňou bude zaoberať 8. februára, informuje TASR.

Ministerstvo kultúry, informácií, športu a mládežníckej politiky zdôvodnilo svoju žiadosť tým, že Rádio Azattyk odmietlo odstrániť z internetu video o minuloročných zrážkach na spornom úseku kirgizsko-tadžickej hranice, počas ktorých zahynulo približne 100 ľudí.

V súvislosti s týmto videom úrady obviňujú REF/RL zo šírenia "nenávistných prejavov a nepotvrdených informácií o údajnom útoku kirgizskej strany na Tadžikistan".

RFE/RL dodala, že v októbri bol okrem toho aj zablokovaný bankový účet Rádia Azattyk v Biškeku a v novembri kirgizské úrady pozastavili 11 korešpondentom RFE/RL platnosť ich akreditácií v parlamente.

Azattyk má na svojom kanáli na strímovacej platforme Youtube takmer dva milióny odberateľov. Pravidelne informuje o politickej opozícii a vyšetruje údajnú korupciu.

Výkonný riaditeľ Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda Jamie Fly vo svojej reakcii odmietol "tieto pokračujúce nezákonné útoky proti Rádiu Azattyk a nášmu nezávislému spravodajstvu". Avizoval, že RFE/RL využije všetky dostupné právne prostriedky na zachovanie svojich aktivít v krajine.

Bývalá sovietska republika Kirgizsko má v porovnaní s inými krajinami v regióne relatívnu slobodu prejavu, ale skupiny na ochranu práv opakovane poukazujú na rastúci tlak na miestne médiá.

AFP pripomenula, že americkí senátori Bob Menendez a Jim Risch minulý týždeň napísali kirgizskému prezidentovi Sadyrovi Žaparovovi list, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad zásahom proti nezávislým médiám. Upozornili, že rozhodnutiami kirgizských úradov je ohrozená povesť Kirgizska "ako majáka slobody prejavu v strednej Ázii".