Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA a OSN vyzývajú na ukončenie povolebného násilia v Kirgizsku

Ľudia sa snažia dostať do jednej z vládnych budov počas protestného zhromaždenia proti výsledkom nedeľných parlamentných volieb v kirgizskej metropole Biškek v pondelok 5. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Guterres tiež vyzval všetky strany, aby viedli dialóg a dohodli sa na rezolúcii "v ústavnom rámci". OSN je podľa neho pripravená poskytnúť svoju pomoc.

Washington 7. októbra (TASR) - Spojené štáty a OSN vyzývajú všetky zúčastnené strany v Kirgizsku, aby sa zdržali násilia a vyostrenú situáciu po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb riešili mierovými prostriedkami. Informovali o tom v stredu agentúry AFP a DPA.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pozorovateľská misia podporovaná Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) "sa od dôveryhodných zdrojov dozvedela o kupovaní hlasov, ktoré poznačilo voľby". "Kirgizský ľud musí rozhodnúť o svojej budúcnosti, zložení vlády a o tom, ako a kedy sa budú organizovať voľby. Podporujeme ich zvrchovanosť a demokratickú formu vlády," uviedlo ministerstvo.

"Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril poľutovanie nad stratou života a vyzýva všetkých zúčastnených, aby sa zdržali násilia," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Guterres tiež vyzval všetky strany, aby viedli dialóg a dohodli sa na rezolúcii "v ústavnom rámci". OSN je podľa neho pripravená poskytnúť svoju pomoc.

Situácia v Kirgizsku sa vyostrila v pondelok po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb. Nespokojní prívrženci neúspešných strán vyšli do ulíc, aby protestovali proti spôsobu a výsledkom hlasovania a žiadali nové voľby. Neskôr k tejto požiadavke pridali aj odstúpenie vedenia krajiny. Demonštranti v Biškeku podľa dostupných správ vzali v pondelok útokom niektoré vládne budovy i radnicu mesta a oslobodili z väzby niekoľko politikov vrátane bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. V noci na utorok obsadili demonštranti aj budovu parlamentu, v ktorej sídli tiež vláda, starosta či generálny prokurátor.

Kirgizský pro-prezidentský premiér Kubatbek Boronov odstúpil v utorok zo svojej funkcie. Poslanci kirgizského parlamentu následne za jeho nástupcu zvolili nacionalistického politika Sadyra Japarova, ktorého v pondelok oslobodili z väzenia demonštranti.

Kirgizské ministerstvo zdravotníctva v utorok ráno informovalo, že potýčky medzi demonštrantami a políciou si vyžiadali viac ako 590 zranených a podľa agentúry Interfax aj jednu obeť.

Kirgizská Ústredná volebná komisia v utorok anulovala výsledky nedeľňajších parlamentných volieb. Rozhodla sa tak podľa svojho oznámenia "v súvislosti s početnými porušeniami práva počas hlasovania a predvolebného obdobia". Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov v utorok označil protesty sa pokus o uzurpáciu moci zo strany opozície.