Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kiribati sa vráti do regionálneho Fóra tichomorských ostrovov

Oblaky nad ostrovom Kiribati Foto: TASR/AP

Kiribati, ktoré leží 3000 kilometrov juhozápadne od amerického štátu Havaj, zmenilo v roku 2019 diplomatické uznanie z Taiwanu na Peking.

Sydney 30. januára (TASR) - Odľahlý atolový štát Kiribati v pondelok oznámil, že sa opäť pripojí k Fóru tichomorských ostrovov (PIF), čím sa ukončí rozkol, ktorý ohrozoval jednotu v čase zvýšeného napätia medzi veľmocami v tomto strategicky situovanom regióne. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Rozhodnutie nasledovalo po "plodnom, pozitívnom a úspešnom bilaterálnom stretnutí" s novým predsedom vlády Fidži Sitivenim Rabukom, ktorý 20. januára pricestoval na Kiribati, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na facebookovom účte kiribatského prezidenta Tanetiho Maamaua.

Kiribati, ktoré leží 3000 kilometrov juhozápadne od amerického štátu Havaj, zmenilo v roku 2019 diplomatické uznanie z Taiwanu na Peking.

Kiribati sa vlani v júli náhle stiahlo z prvého osobného stretnutia lídrov PIF, ktoré sa konalo po uzavretí hraníc v dôsledku covidovej pandémie a na ktorom viceprezidentka USA Kamala Harrisová prisľúbila danému regiónu trojnásobnú pomoc a vyslovila sa za užšiu spoluprácu v oblasti námorného dozoru.

Kiribati, krajina v strednej časti Tichého oceánu s približne 120.000 obyvateľmi, vystúpila z PIF po tom, ako bola odmietnutá v hlasovaní o vedení sekretariátu. Fidži, ktoré fóru aktuálne predsedá, zohráva kľúčovú úlohu v reakcii regiónu na súperenie medzi Čínou a USA, dodáva tlačová agentúra AFP.

Regionálne mocnosti Austrália a Nový Zéland, ktoré sú členmi PIF, zdôrazňujú význam tohto bloku pri rozhodovaní o bezpečnostnej stratégii regiónu. USA a ich spojenci sa snažia obmedziť rozširovanie vplyvu Číny v Tichomorí.

Čína vlani podpísala so Šalamúnovými ostrovmi bezpečnostný pakt, čo vyvolalo obavy, že sa Peking bude snažiť zriadiť na tomto melanézskom súostroví svoju vojenskú základňu.