Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Zahraničie

Kiribati umožní rybolov v rozsiahlom morskom parku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Park pokrýva viac než 408.000 štvorcových kilometrov a nachádzajú sa v ňom rozsiahle koralové bariéry a oceánske ekosystémy.

Wellington 15. novembra (TASR) - Oceánska krajina Kiribati v pondelok obhajovala svoj plán na otvorenie jednej z najväčších morských rezervácií na svete pre komerčný rybolov. Tvrdenia, že za týmto krokom stojí Čína, označila za "neokoloniálne".

Daný návrh ohrozí zápis Phoenixských ostrovov na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Ide o morský park s rozlohou Grónska ležiaci približne na polceste medzi Novým Zélandom a Havajom.

Park pokrýva viac než 408.000 štvorcových kilometrov a nachádzajú sa v ňom rozsiahle koralové bariéry a oceánske ekosystémy, ktoré podporujú život tuniakov, korytnačiek, rýb koralových útesov a žralokov. V roku 2015 ho vyhlásili za zónu bez výlovu, čo zabraňuje komerčným rybárskym plavidlám pôsobiť v týchto nedotknutých vodách.

Kiribatská vláda však vyhlásila, že plánuje tento zákaz zrušiť so zámerom "udržateľne využívať morské zdroje".

"Je úplne jasné, že logika rozvojovej politiky na jej začiatku, akokoľvek inovatívna a dobre mienená, nebude stačiť na uspokojenie súčasných potrieb obyvateľov Kiribati," uvádza sa vo vyhlásení tamojšej vlády.

Kiribatská republika v roku 2019 zmenila diplomatickú lojalitu z Taiwanu na Čínu, ale tento týždeň odmietla tvrdenia kritikov, že krok súvisiaci s morským parkom bol vyvolaný túžbou Pekingu získať prístup k lukratívnym zásobám tuniaka.

Vláda vyhlásila, že od vytvorenia parku došlo k "výraznému" poklesu dopytu po rybolovných právach v kiribatských vodách, čo túto 110-tisícovú krajinu stálo 145 miliónov dolárov ušlých príjmov.

Vo vyhlásení vlády sa ďalej uvádza, že riadený rybolov "dosiahne významné a hmatateľné výsledky pre našich ľudí, ako aj pre prírodu".

Bývalý kiribatský prezident Anote Tong, ktorý pomohol morský park vytvoriť, vyjadril v súvislosti s vládnym plánom znepokojenie. "Ide o obrovskú ranu pre ochranu prírody, ale myslím si, že je to oveľa väčšia rana pre našu dôveryhodnosť ako krajiny," uviedol.