Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kirill vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc

Na archívnej snímke zo 6. januára 2022 pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill počas vianočnej liturgie v chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: TASR/AP

Patriarcha Kirill (76) je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine.

Moskva 5. januára (TASR) — Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vo štvrtok vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ja, Kirill, patriarcha moskovský a celej Rusi, sa obraciam na všetky strany tohto zničujúceho konfliktu s výzvou na zastavenie bojov a vianočné prímerie od 6. januára 12.00 h do 7. januára 00.00 h, aby sa pravoslávni veriaci mohli zúčastniť na bohoslužbách na (pravoslávny) Štedrý večer a na Sviatok Narodenia Pána," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webstránke Moskovského patriarchátu.

Patriarcha Kirill (76) je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine. Udelil požehnanie ruským inváznym silám a počas trvania invázie, ktorá sa začala vlani vo februári a počas bohoslužieb prezentoval protizápadné a protiukrajinské postoje. Sankcie naňho za podporu invázie uvalili Británia či Kanada.

Ruská pravoslávna cirkev stratila značný vplyv na Ukrajine po tom, čo Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala Krymský polostrov. Rusko prišlo o mnohé ukrajinské farnosti v roku 2019, keď schizma podnietená anektovaním Krymu a jej podpora separatistov na východe Ukrajiny viedli k vytvoreniu nového Kyjevského patriarchátu.

Rozhodnutie Kremľa zaútočiť 24. februára na Ukrajinu viedlo k tomu, že mnohí duchovní, ktorí boli dovtedy k patriarchovi Kirillovi naďalej lojálni, sa od Moskvy odvrátili.