Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Kišida a ambasádor USA varovali Rusko pred použitím jadrových zbraní

Na snímke, ktorú poskytlo veľvyslanectvo USA, veľvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel (vpravo) a japonský premiér Fumio Kišida pózujú na fotografii počas Emanuelovej cesty do Hirošimy v Japonsku, v sobotu 26. marca 2022. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Kišida a veľvyslanec USA Emanuel navštívili Hirošimský pamätník a múzeum mieru, kde americký diplomat označil postoj Ruska za "nespravodlivý".

Tokio 26. marca (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida a americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel v sobotu počas návštevy Hirošimy varovali Rusko pred použitím jadrových zbraní. Informovala o tom tlačová agentúra AFP a pripomenula, že Hirošima je mesto, na ktoré bola v druhej svetovej vojne zhodená atómová bomba.

Varovanie politikov nasledovalo po tom, čo Moskva v utorok 22. marca odmietla vylúčiť rozmiestnenie svojho jadrového arzenálu s argumentom, že ho možno použije na Ukrajine, ak bude Rusko čeliť "existenčnej hrozbe".

Japonský premiér Kišida a veľvyslanec USA Emanuel navštívili Hirošimský pamätník a múzeum mieru, kde americký diplomat označil postoj Ruska za "nespravodlivý".

Pri americkom útoku atómovou bombou na japonské mesto Hirošima v roku 1945 zahynulo okolo 140.000 ľudí - medzi obeťami sú započítaní aj tí ľudia, čo výbuch prežili, ale neskôr zomreli na následky rádioaktívneho ožiarenia.

O tri dni zhodil Washington plutóniovú bombu na japonské prístavné mesto Nagasaki, ktorá zabila približne 74.000 ľudí, a viedlo to k ukončeniu druhej svetovej vojny.

Spojené štáty zostávajú jedinou krajinou, ktorá kedy použila v konflikte atómové zbrane, píše AFP.

Emanuel vydal vyhlásenie odsudzujúce postoj Moskvy.

Na snímke, ktorú poskytlo veľvyslanectvo USA, vľavo veľvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel, japonský premiér Fumio Kišida dvíha poháre na prípitok počas Emanuelovej cesty do parku pamätníka mieru v Hirošime v Hirošime v Japonsku, v sobotu 26. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Dejiny Hirošimy nás učia, že takéto vyhrážky ktoréhokoľvek národa sú nespravodlivé," napísal. "Žijeme v bezprecedentných časoch, keď sa Rusko vyhráža použitím jadrových zbraní - niečo také bolo predtým nemysliteľné, dokonca nevysloviteľné," dodal Emanuel.

Kišida vyhlásil, že "hrôzy spôsobené jadrovými bombami sa nesmú nikdy opakovať".

Niekoľko dní po napadnutí Ukrajiny ruskými vojakmi minulý mesiac prezident Vladimir Putin oznámil, že uviedol do stavu vysokej pohotovosti ruské strategické jadrové zbrane, a tento jeho krok vyvolal celosvetový poplach.

"Máme koncepciu domácej bezpečnosti a je to verejne známe. Môžete si prečítať všetky dôvody, kedy majú byť jadrové zbrane použité," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok pre americkú televíziu CNN.

"Takže ak bude naša krajina existenčne ohrozená, potom môžu byť v súlade s našou koncepciou použité," doplnil Peskov.