Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kišida: Japonsko zakúpi od USA 400 striel Tomahawk

Fumio Kišida, japonský premiér, v nedeľu 26. februára 2023. Foto: TASR/AP

Japonsko má pacifistickú povojnovú ústavu, ktorá obmedzuje jeho vojenskú kapacitu na obranné opatrenia.

Tokio 27. februára (TASR) - Japonsko zakúpi od Spojených štátov 400 striel Tomahawk, uviedol v pondelok premiér Fumio Kišida. Jeho vláda sa tak usiluje posilniť obranu krajiny voči vojenským hrozbách, ktoré predstavujú Čína a Severná Kórea. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Plán našej krajiny je (zaobstarať) 400 kusov" riadených striel, povedal Kišida rozpočtovému výboru dolnej komory parlamentu. Vzhľadom na citlivosť tohto nákupu ďalšie podrobnosti nespresnil.

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada vo februári povedal, že jeho krajina vyčlenila 211,3 miliardy jenov (1,5 miliardy dolárov) na nákup uvedených striel v nasledujúcom fiškálnom roku – nerozdelila teda ich obstarávanie na niekoľko rokov.

Japonsko má pacifistickú povojnovú ústavu, ktorá obmedzuje jeho vojenskú kapacitu na obranné opatrenia. Krajina napriek tomu vlani v decembri oznámila, že do roku 2027 plánuje zvýšiť výdavky na obranu na hodnotu dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Tokio sa tak rozhodlo v súvislosti s narastajúcim napätím zo strany Pekingu a Pchjongjangu.