Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kišida: Zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia nie je diskriminačný

Na archívnej snímke ľudia pochodujú s dúhovými plagátmi a plagátmi v tvare srdca a transparentom počas sprievodu Tokyo Rainbow Pride, ktorý oslavuje lesbickú, gayovú, bisexuálnu a transrodovú komunitu a queer alebo spochybňujúcu (LGBTQ) komunitu v tokijskej štvrti Shibuya. Foto: TASR/AP

Aktivisti vyzývajú vládu, aby prijala antidiskriminačnú legislatívu ešte predtým, ako bude Japonsko v máji hosťujúcou krajinou summitu G7.

Tokio 1. marca (TASR) — Japonský premiér Fumio Kišida v stredu vyhlásil, že zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia nie je diskriminačný. Zdôraznil tiež, že pod ústavnou slobodou manželstva sa rozumejú len heterosexuálne zväzky. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kišidova vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP) sa zameriava najmä na konzervatívne hodnoty a zdráha sa presadzovať rovnosť pohlaví či sexuálnu rôznorodosť. LDP sa často považuje za hlavného oponenta manželstiev osôb rovnakého pohlavia a ďalších práv pre LGBTQ komunitu.

Kišidove slová vyvolali vlnu kritiky v radoch opozičných poslancov a LGBTQ aktivistov, ktorí sa domnievajú, že premiér sa tak snaží vyhovieť ultrakonzervatívnym členom vlastnej strany.

Japonský premiér na februárovom stretnutí s predstaviteľmi LGBTQ komunity povedal, že "pociťuje silnú potrebu diskusie" a bude brať do úvahy názor verejnosti i poslancov, ako i rozsudky vo viacerých prebiehajúcich súdnych konaniach a opatrenia miestnych samospráv.

Aktivisti vyzývajú vládu, aby prijala antidiskriminačnú legislatívu ešte predtým, ako bude Japonsko v máji hosťujúcou krajinou summitu G7. Japonsko je totiž jediným štátom u z tejto skupiny, ktorá manželstvá osôb rovnakého pohlavia neuznáva.