Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

KĽDR a Čína obnovili cezhraničnú nákladnú dopravu

Nákladný vlak prechádza cez most spájajúci Čínu a Severnú Kóreu v čínskom pohraničnom meste Tan-tung 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Cezhraničná nákladná vlaková doprava bola pozastavená koncom apríla po tom, ako v čínskom pohraničnom meste Tan-tung vypukla epidémia covidu.

Soul 27. septembra (TASR) - Severná Kórea a Čína obnovili cezhraničnú nákladnú vlakovú dopravu, ktorá bola v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19 pozastavená päť mesiacov. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovali úrady v Soule.

Cezhraničná nákladná vlaková doprava bola pozastavená koncom apríla po tom, ako v čínskom pohraničnom meste Tan-tung vypukla epidémia covidu. Krátko na to - v máji - potvrdili výskyt omikronového variantu koronavírusu SARS-CoV-2 na svojom území aj Pchjongjang.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že po "priateľských konzultáciách" sa susedné krajiny rozhodli obnoviť železničnú nákladnú dopravu.

"Obe strany budú naďalej posilňovať koordináciu a spoluprácu (a) aktívne zabezpečovať bezpečnú a stabilnú prevádzku nákladnej železničnej dopravy," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Ako informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, v pondelok prešla cez pohraničný most z Číny na sever lokomotíva ťahajúca približne desať vagónov.