Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostný pakt AUKUS môže podľa KĽDR spustiť preteky v zbrojení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ostrú kritiku na adresu paktu AUKUS vznieslo predovšetkým Francúzsko, pretože sa tým zrušila dohoda, ktorú Canberra podpísala v roku 2016 s Parížom o dodaní 12 konvenčných ponoriek za 31 miliárd eur.

Pchjongjang 20. septembra (TASR) – Severná Kórea odsúdila vznik nového bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, Britániou a Spojenými štátmi, tvrdiac, že to môže spustiť „preteky v jadrovom zbrojení". Informovala o tom v pondelok stanica BBC.

Predstaviteľ severokórejského rezortu diplomacie uviedol, že zmluva AUKUS „naruší strategickú rovnováhu v ázijsko-tichomorskej oblasti". Pakt umožní Spojeným štátom a Británii poskytnúť Austrálii technológie na výrobu ponoriek na jadrový pohon.

Pakt je všeobecne vnímaný ako snaha o kontrovanie Číne a jej vzrastajúcemu vplyvu v Juhočínskom mori. Podpísanie zmluvy oznámili dotknuté krajiny minulý týždeň. Týkať sa bude aj dodávok riadených striel či výmeny odborných znalostí o umelej inteligencii a ďalších technológiách v oblasti obranných stratégií.

„Ide o mimoriadne nežiaduce a nebezpečné činy, ktoré narušia strategickú rovnováhu v ázijsko-tichomorskom regióne a spustia reťazec pretekov v jadrovom zbrojení," vyhlásil predstaviteľ rezortu diplomacie KĽDR, odkazujúc na zmienený bezpečnostný pakt.

Severná Kórea minulý týždeň uskutočnila dve významné skúšky svojich zbraňových systémov – test riadenej strely s dlhým doletom a test balistickej strely.

Pakt AUKUS skritizovala aj Čína. Hovorca tamojšieho ministerstva zahraničných vecí vyhlásil, že táto aliancia predstavuje riziko „výrazného poškodenia regionálneho mieru a zintenzívnenia pretekov v zbrojení".

Podľa Pchjongjangu je „celkom prirodzené, že susedné krajiny ako Čína odsúdili tieto kroky ako nezodpovedné a poškodzujúce mier i stabilitu v tomto regióne".

Pakt umožní Spojeným štátom poskytnúť svoje ponorkové technológie po prvý raz za uplynulých 60 rokov inej krajine; kedysi sa o ne USA delili s Britániou.

Znamená to, že Austrália bude schopná stavať ponorky s jadrovým pohonom, ktoré sú rýchlejšie a ťažšie objaviteľné než konvenčné. Jadrové ponorky môžu zostať pod hladinou celé mesiace a vystreľovať rakety s dlhším doletom. Austrália však tvrdí, že na nich nehodlá inštalovať jadrové zbrane.

Ostrú kritiku na adresu paktu AUKUS vznieslo predovšetkým Francúzsko, pretože sa tým zrušila dohoda, ktorú Canberra podpísala v roku 2016 s Parížom o dodaní 12 konvenčných ponoriek za 31 miliárd eur. Francúzsko tvrdí, že bolo informované o danom pakte iba niekoľko hodín pred jeho zverejnením.