Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR cvične vypálila desiatky striel, Soul nariadil evakuáciu ostrovov

Názov Severnej Kórey na mape v pozorovateľni zjednotenia v juhokórejskom meste Paju 22. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády uviedol, že Strely dopadli do námornej nárazníkovej zóny severne od námorných hraníc oboch krajín. Soul odpaly označil za provokáciu.

Soul 5. januára (TASR) - Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila približne 200 kusov delostreleckej munície do mora pri svojom západnom pobreží. Južná Kórea nariadila evakuáciu obyvateľov neďalekých ostrovov. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Jonhap.

"Približne 200 striel bolo vypálených Severnou Kóreou v okolí ostrovov Jon-pchjong," uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Predstaviteľ úradov ostrovov Jon-pchjong uviedol, že obyvatelia boli vyzvaní na evakuáciu. Tieto ostrovy sa nachádzajú v Žltom mori neďaleko pobrežia KĽDR.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že Strely dopadli do námornej nárazníkovej zóny severne od námorných hraníc oboch krajín. Soul odpaly označil za provokáciu.

Nárazníková zóna bola založená na základe dohody z roku 2018 s cieľom zmierniť napätie medzi týmito dvomi krajinami. Severná Kórea však vlani dohodu jednostranne zrušila potom, ako Soul čiastočne pozastavil jej plnenie. Reagoval tým na vyslanie severokórejského vojenského špionážneho satelitu.