Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un priznal ekonomické nedostatky v KĽDR

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Kim predstavil svoj päťročný plán rozvoja na zjazde Kórejskej strany práce v roku 2016 - prvom zjazde po 36 rokoch.

Pchjongjang 21. augusta (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu priznal, že jeho plán na zlepšenie ekonomickej situácie v krajine je zatiaľ neúspešný, informovala v piatok agentúra AP.

Kim na zasadnutí Kórejskej strany práce uznal, že ekonomika krajiny čelí istým "nedostatkom" v dôsledku "nečakaných a nevyhnutných výziev vo viacerých aspektoch a situácie v oblasti okolo Kórejského polostrova".

Podľa vyhlásenia Kórejskej strany práce sa ekonomická situácia krajiny "nezlepšila v dôsledku vážnych vnútorných a vonkajších záležitostí". Strana tak narážala na sankcie, ktoré na Severnú Kóreu uvalili Spojené štáty, ale aj na koronakrízu a nedávne rozsiahle záplavy v krajine. "Životná úroveň občanov sa výrazne nezlepšila," dodala strana.

V piatkovom vydaní severokórejských novín Rodong Sinmun minister chemického priemyslu Čang Gil-ryong priznal, že práve jeho ministerstvo nesie zodpovednosť za zlyhanie.

Kim predstavil svoj päťročný plán rozvoja na zjazde Kórejskej strany práce v roku 2016 - prvom zjazde po 36 rokoch. Cieľom plánu bolo zredukovať časté výpadky elektriny v krajine a zlepšiť poľnohospodársku a priemyselnú výrobu.

Severokórejský vodca má predstaviť nový plán ekonomického rozvoja na ďalšom zjazde strany v januári.