Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na horúčku v KĽDR zomrelo šesť ľudí, jeden človek mal koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci varujú, že šírenie nákazy môže mať pre Severnú Kóreu vážne následky, keďže tamojší systém zdravotnej starostlivosti je v zlom stave a väčšina z 26-miliónovej populácie je nezaočkovaná.

Pchjongjang 13. mája (TASR) - Severná Kórea v piatok oznámila úmrtie šiestich ľudí v súvislosti s prudkým šírenie "horúčky", pričom jedna z obetí bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Stalo sa to deň po tom, čo KĽDR po viac ako dvoch rokoch pandémie COVID-19 potvrdila vôbec prvé prípady nákazy. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom informovali agentúry AP a AFP.

"Horúčka, ktorej príčinu nebolo možné určiť, sa v krajine prudko šíri od konca apríla... Šesť ľudí zomrelo (jeden z nich bol pozitívne testovaný na subvariant omikronu BA.2)," uviedla KCNA.

V krajine je momentálne v súvislosti s horúčkou "izolovaných a liečených" 187.800 ľudí; ďalších 162.200 sa už údajne uzdravilo. Len počas štvrtka zistili symptómy horúčky u 18.000 obyvateľov krajiny, píše agentúra AP. Dodáva, že bezprostredne nebolo jasné, koľko z týchto ľudí má covid v krajine, ktorá zrejme nemá k dispozícii dostatok testov.

Odborníci varujú, že šírenie nákazy môže mať pre Severnú Kóreu vážne následky, keďže tamojší systém zdravotnej starostlivosti je v zlom stave a väčšina z 26-miliónovej populácie je nezaočkovaná.

Severokórejský vodca Kim Čong-un priblížil, že nákaza sa koncentruje v okolí hlavného mesta Pchjongjang a neďalekých oblastiach. Zdôraznil, že je dôležité izolovať od seba všetky pracovné, výrobné i obytné jednotky. Už vo štvrtok vyzval na zavedenie prísnejších hraničných kontrol a lockdownu.

Severná Kórea v boji proti pandémii na dva roky uzatvorila svoje hranice pre takmer všetky tovary aj turistov. To ešte viac ochromilo jej ekonomiku, už aj tak zdevastovanú desiatkami rokov zlého riadenia aj medzinárodnými sankciami uvalenými na túto krajinu pre jej kontroverzný jadrový program.