Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KĽDR nie je ochotná rokovať s USA, dokým neskončí s nepriateľstvom

Severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Washington naopak vo svojej reakcii uviedol, že obe strany si dobre podiskutovali.

Soul 6. októbra (TASR) - Severná Kórea nie je ochotná rokovať so Spojenými štátmi, dokým Washington neprijme "praktické opatrenia na úplné a nezvratné ukončenie (svojej) nepriateľskej politiky" voči Pchjongjangu. Uviedlo to v nedeľu severokórejské ministerstvo zahraničných vecí, ktorého vyhlásenie zverejnila tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA.

Severokórejský rezort diplomacie sa takto vyjadril deň po tom, ako vo Švédsku stroskotali pracovné rokovania USA a KĽDR o denuklearizácii Kórejského polostrova, píše agentúra Jonhap.

Pchjongjang obvinilo Washington zo zneužitia týchto rokovaní na svoje vlastné politické záujmy a dodal, že je "neopodstatnené" tvrdiť, že obe krajiny sa pri rokovacom stole opäť stretnú v nasledovných týždňoch, čo v sobotu naznačili USA.

"USA neurobili nič pre to, aby sa na tieto rokovania pripravili, sledovali len vlastné záujmy tým, že rozhovory s KĽDR využili pre svoju domácu politiku," uviedol severokórejský rezort diplomacie.

"Osud dialógu USA s KĽDR je v rukách Washingtonu, pričom posledný termín je do konca tohto roka," dodal rezort.

Zástupcovia rezortov diplomacie KĽDR i USA sa v sobotu stretli pri Štokholme, aby obnovili rokovania o denuklearizácii Kórejského polostrova. Išlo o prvé jadrové rozhovory predstaviteľov oboch strán od konca februára, keď sa na summite vo vietnamskej metropole Hanoj stretli americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un. Hanojský v poradí už druhý summit Trumpa s Kimom sa však pre ich vzájomné názorové rozdiely skončil neúspechom.

Kolaps najnovších rokovaní vo Švédsku oznámil v sobotu severokórejský vyjednávač Kim Mjong-kil, ktorý pri Štokholme rokoval so svojim americkým náprotivkom Stephenom Biegunom. Kim Mjong-kil z kolapsu obvinil USA, ktoré podľa jeho slov na rokovania neprišli s ničím novým, nevzdali sa svojho "starého prístupu" voči KĽDR, a to podľa jeho slov spôsobilo, že rokovania neviedli k "nijakému výsledku", pripomína agentúra AFP.

Washington naopak vo svojej reakcii uviedol, že obe strany si "dobre podiskutovali". Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová povedala, že výroky o kolapse rokovaní zo strany KĽDR neodrážali "obsah ani náladu" tejto 8,5-hodinovej diskusie. Dodala tiež, že Washington akceptoval pozvanie Švédska, aby sa o dva týždne zúčastnil na ďalšom kole rozhovorov.