Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Nikdy nepoľavíme v snahe posilniť obranu pred americkou hrozbou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pchjongjang takto reagoval na vyhlásenie lídrov štátov Skupiny G7.

Soul 2. júla (TASR) - Severná Kórea v sobotu vyhlásila, že nikdy nepoľaví v snahe posilniť vlastnú sebaobranu pre hrozbami, ktorú pre ňu predstavujú Spojené štáty. TASR správu prevzala od juhokórejskej štátnej tlačovej agentúry Jonhap.

Pchjongjang takto reagoval na vyhlásenie lídrov štátov Skupiny G7, v ktorom ho vyzvali na "kompletné, overiteľné a nezvratné" zastavenie jadrového a raketového programu.

Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR uviedlo, že rozširovanie vojenských spôsobilostí je "primeraným a legitímnym presadzovaním práva KĽDR na sebaobranu", s cieľom ochrániť svoje práva a záujmy pred USA, "štátom s najväčším jadrovým arzenálom na svete" a "ničiteľom svetového mieru a globálnej bezpečnosti".

"Takže nikto nemá právo nás obviňovať. Nikdy nezídeme zo spravodlivej cesty ochrany našej dôstojnosti a práv nášho štátu, nech nám iní rozprávajú čokoľvek," zaznelo vo vyhlásení KĽDR.

G7 je skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta, jej členmi sú USA, Veľká Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.