Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR odmietla stretnutie s Južnou Kóreou vo veci odstránenia letoviska

Na nedatovanej kombosnímke, ktorú severokórejská vláda poskytla 23. októbra 2019, sú zábery na rekreačné stredisko nachádzajúce sa v Diamantových horách (Kumgang), ktoré navštívil severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Rekreačný komplex v Diamantových horách (Kumgang) vznikol v roku 1998 ako veľký projekt spolupráce medzi oboma Kóreami.

Soul 25. októbra (TASR) - Severná Kórea v utorok odmietla žiadosť Južnej Kórey o pracovné stretnutie v súvislosti s možnou demoláciou hotelov a iných rekreačných zariadení v stredisku v Diamantových horách, ktoré vybudoval Soul. Informovala o tom agentúra AP.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v liste adresovanom svojmu južnému susedovi napísala, že vzájomné stretnutia nie sú nevyhnutné, a zopakovala svoje stanovisko, že detaily o ďalšom postupe by sa mali dohodnúť písomnou formou prostredníctvom výmeny dokumentov.

Južná Kórea v pondelok navrhla Pchjongjangu stretnutie na pracovnej úrovni týkajúce sa asanácie spomínaných budov po tom, čo ju Severná Kórea oficiálne požiadala o demoláciu tohto rekreačného komplexu.

Rekreačný komplex v Diamantových horách (Kumgang) vznikol v roku 1998 ako veľký projekt spolupráce medzi oboma Kóreami. Stredisko uzatvorili v roku 2008 po tom, ako severokórejský vojak zastrelil juhokórejskú turistku, ktorá sa dostala do vojenskej zóny.

Letovisko na východnom pobreží predstavuje zriedkavý symbol medzikórejskej spolupráce. Podľa vodcu KĽDR Kim Čong-una však ide o "chybu", aby sa táto lokalita považovala za spoločné vlastníctvo Severnej i Južnej Kórey - leží totiž výlučne na pôde KĽDR.