Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR môže mať až 200 mobilných odpaľovacích zariadení, hovorí USA

Na archívnej snímke z 15. apríla 2012 severokórejské vozidlo preváža raketu počas vojenskej prehliadky pri príležitosti stého narodenia zosnulého severokórejského lídra Kim Ir-sena v severokórejskom Pchjongjangu. Severná Kórea premiestnila raketu stredného doletu Musudan na svoje východné pobrežie. Foto: TASR/AP

Približne polovica z nich je určená pre strely krátkeho doletu typu Scud, 50 pre rakety stredného doletu Nodong a 50 pre rakety dlhého doletu Musudan.

Soul 17. mája (TASR) - Severná Kórea môže mať podľa odhadov Pentagónu až 200 mobilných zariadení na odpaľovanie rakiet, čo výrazne prevyšuje doterajšie predpoklady. Informovala o tom dnes juhokórejská agentúra Jonhap.

Podľa správy, ktorú Pentagón predložil americkému Kongresu, má KĽDR pravdepodobne k dispozícii možno až dve stovky vojenských vozidiel vybavených raketovými odpaľovacími zariadeniami (TEL).

Približne polovica z nich je určená pre strely krátkeho doletu typu Scud, 50 pre rakety stredného doletu Nodong a 50 pre rakety dlhého doletu Musudan.

Juhokórejská armáda a tajné služby doteraz odhadovali, že Pchjongjang má maximálne 94 mobilných odpaľovacích zariadení.

Podľa juhokórejského štátneho inštitútu pre obranné analýzy údaje uvedené v správe Pentagónu zdôrazňujú skutočnosť, že KĽDR napriek ekonomickým ťažkostiam pokračuje v expanzii svojho raketového programu. Zameriava sa pritom hlavne na oblasti, ktoré môžu potenciálne ohroziť územie Južnej Kórey a americké jednotky rozmiestnené na jej území.